15 C
Otočac
Subota, 13 travnja, 2024

162 GODIŠNJICA ROĐENJA NIKOLE TESLE Čovjek koji je svojim izumima i znanjem zadužio čovječanstvo

Nikola Tesla, čovjek koji je osvojio svijet, rođen je s devetog na deseti srpnja 1856. godine točno u ponoć. U čast njegova rođendana diljem Hrvatske organiziraju se brojni skupovi, izložbe, paneli i radionice.

Bez njegovih otkrića svijet bi bio u mraku. U zagrebačkom Tehničkom muzeju izloženi su najvažniji izumi Nikole Tesle – izmjenična struja, elektromotor, transformator, bežični prijenos signala. “Ono što je Tesla želio je da se u svakom trenutku između bilo koje dvije točke na zemaljskoj kugli može komunicirati, da se može upravljati objektima bežičnim putem. To je ono što je ostvareno”, govori Zorica Civrić, autorica izložbe.

Unatoč velikim otkrićima, o njemu malo znamo. Od brojnih Teslinih izuma, on je samo 112 uspio patentirati, a mnogi od tih izuma su ukradeni, na što je on jednostavno odgovorio “Nije mi zbog toga žao, žao mi je što nemaju vlastite ideje”.

Rođen je prije 162 godine. “Tesla je svojim stavom, svojim znanjem, svojim izumima i doprinosima doprinio cijelom čovječanstvu. Kod njega nije bilo razlike. Ja se ponosim i promoviramo Hrvatsku kao domovinu Nikole Tesle”, ističu iz udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

(Zimo.dnevnik.hr)