0 C
Otočac
Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Božinović: još nije normalna situacija, držite distancu, sve ovisi o vama!

Načelnik Stožera civilne zaštite RH i ministar Davor Božinović gostovao je na HRT-u, gdje je odgovarao na pitanja o popuštanju mjera.


U novoj odluci o radu trgovina, one privremeno neće raditi nedjeljom – no mnogi trgovci, pogotovo oni veći trgovački centri, tvrde da tako neće moći dugo izdržati.

Znamo da je jedan od glavnih faktora širenja virusa kretanje ljudi, a s obzirom na skraćeno radno vrijeme očekuje se veće kretanje. Postoje brojne institucije koje nisu radile, i vrijeme koje je pred nama dovest će do toga da sve više možemo popuštati.

Postoji i nejasnoća oko rada praznicima i blagdanima – neki smatraju da za 1. svibnja primjerice mogu raditi – je li to točno?

Zna se što su praznici i blagdani, 1. svibnja je neradni dan i ne radi se, bio je kategoričan ministar.

Druga i treća faza i dalje se bruse, jako je puno nepoznanica – kada će biti spremne sve preporuke?

Na detaljnim preporukama stalno se radi. HZJZ će izraditi te preporuke, pravila će biti dostupna na svim stranicama Stožera i HZJZ-a, a ono što bude nejasno uvijek će se moći pitati. Glavna pravila su okvir po kojem svi trebaju raditi.

Kakav je scenarij u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša?

Nadam se da to toga neće doći, sve se može zatvoriti, jer to je neizbježno ako dođe do pogoršanja. Svi moramo dati sve od sebe, držati se uputa, ne dopustiti virusu da nas iznenadi i ići prema normalizaciji.

( HRT)