Da se ne zaboravi: Predstavljen roman Bojane Meandžije “Trči! Ne čekaj me…!”

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige i programa „Da se ne zaboravi“ jučer, 15. studenoga u Gradskoj knjižnici Senj je održano predstavljanje romana “Trči! Ne čekaj me…” spisateljice Bojane Meandžije. Riječ je o autobiografskom romanu djevojčice u Domovinskom ratu – tada trinaestogodišnje Karlovčanke koja je dio zapisa koji su se našli u romanu zapisivala u prvim ratnim danima u vlažnom podrumu na drvenim letvicama drvarnice u svojoj zgradi, gdje se i danas mogu vidjeti.

Četiri godine straha, patnje, ali i rođendani, prve ljubavi, tulumi i slavlja u teškim ratnim danima, a sve to iz perspektive djevojčice na ulazu u tinejdžersko doba dirljivo su i potresno štivo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj roman je i svojevrsna verzija hrvatskog Dnevnika Anne Frank jer opisuje strahote rata, granatiranja, sakrivanja po podrumima, ali ne negdje daleko u Nizozemskoj što je puno apstraktnije, nego u našoj zemlji. Uz to, „Trči! Ne čekaj me…“ je trenutno jedina knjiga o tom povijesnom periodu koju je napisalo dijete, u trenucima dok je cijela situacija bila aktualna i samim time dopire do djece na drugačiji način. Djeca i mladi to mogu razumjeti, mogu se staviti u poziciju glavnih likova jer je njihovim „stilom“ i napisana. Nije „prilagođena“ djetetu, dijete ju je pisalo, rekla je uvodno ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić koja je u nastavku okupljenim građanima i srednjoškolcima predstavila autoricu kojoj je ovo drugi roman, a u planu su i novi prozni i poetski uradci.

Povijesni kontekst tog vremena, kao uvod u predstavljanje knjige, iznijeli su kroz odlično i precizno složenu fotoprezentaciju i usmeno izlaganje članovi srednjoškolske Povijesne grupe koju vodi profesor povijesti Silvije Šojat.

Autorica Meandžija je kroz dirljivo i emotivno predstavljanje knjige iznijela svoje bolne ratne uspomene opisujući strah, dječja razmišljanja o ratu, trenutke gladi u skloništu te goruću želju da čim prije zasvira kraj uzbune za opću opasnosti po posljednji put.

Uz Bojanin pogled na rat iz dječje perspektive, svoja iskustva s publikom podijelio je i

Umirovljeni časnik HV-a Boško Ramljak opisujući svoj ratni put te uspomene na svoje vojničke i ratne dane prepune neizvjesnosti, bolnih gubitaka, odricanja, ali i ponosa i zajedništva kojim se hrabro branila domovina.

Oba svjedočanstva bila su vrlo dirljiva pa je publika vrlo emotivno, a mnogi i kroz suze, pratila događaj.

-Kroz ovo književno-povijesno druženje cilj je mladima, koji se tada nisu još ni rodili, približiti povijesne događaje koji su se zbivali u našoj domovini za vrijeme Domovinskog rata te da ih senzibiliziramo za ljudske sudbine pogođene ratom. Želimo im prenijeti poruku mira i htjenje da više ni jednom djetetu na ovom svijetu ne bude ukradeno ono najljepše-djetinjstvo i bezbrižno odrastanje. Uz to, namjera nam je poručiti mladim generacijama da nikad ne mrze, nego da uživaju u slobodi i miru koji im je osigurala hrabra borba hrvatskih branitelja. Neka im se oduže kroz učenje o Domovinskom ratu i poštivanjem uspomene na njega-da se žrtva i hrabrost branitelja i naroda nikad ne zaboravi, rekla je zaključno ravnateljica Knjižnice.

Organizatori  ovog susreta su Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj u suradnji s nakladničkom kućom Alfa, a sve u sklopu tjedna u kojem obje institucije kroz bogati prigodni program „ Da se ne zaboravi“ obilježavaju  25. obljetnicu pada Vukovara i njeguju uspomenu na Domovinski rat. Centralni događaj programa je u petak, 18. studenoga kad će se uz prigodni program u 10 sati ispred srednje škole zapaliti svijeće za Vukovar, a program će se nastaviti u 11 sati u Knjižnici uz izložbu knjiga i prezentaciju o Vukovaru te projekciju dokumentarnog filma „Sveto ime Vukovar“.

Tekst: Ana Prpić Rogić/ Fotografije: Sandra Prpić