Dragica Rogić: predložit ćemo da se tehnika tkanja ličke torbe stavi pod zaštitu

Kako bi sačuvale baštinu svog kraja od zaborava članice udruge Gačanka ove godine u suradnji sa Ministarstvom kulture uključile su se u obilježavanje Dana europske baštine i to radionicom izrade ličke torbe koja se održala jučer i danas, te smo tom prigodom razgovarali sa predsjednicom Udruge Gačanka gđom Dragicom Rogić.

img_5102

Možete li nam reći nešto više o projektu i radionici?

Ovo je drugi dan da se provodi radionica izrade ličke torbe koju provodi Udruga Gačanka u suradnji sa Ministarstvom kulture i time se pridružujemo obilježavanju Dana europske kulturne baštine. I inače udruga Gačanka obilježava Dan europske kulturne baštine već dugi niz godina i Ministarstvo kulture je to primijetilo i prepoznalo te su nas ove godine uvrstili i pozvali da se uključimo u jedan projekt koji oni provode u cijeloj Hrvatskoj.

Zašto ste izabrali ličku torbu za obilježavanje Dana europske baštine?

Izabrali smo ličku torbu baš zato što je to tkanje kličanje odnosno po domaći „klječanje“ skoro zaboravljeno, jako malo se kod nas radi i jako malo osoba to zna raditi. Mi u udruzi imamao dvije članice koje to znaju i upravo smo to kroz ova dva dana i promovirali- pokazivali tkanje i šivanje te izradu ukrasa na ličkoj torbi

Obavijestili smo i lokanu zajednicu, osnovnu školu i vrtić, naše građane i mještane, međutim nažalost moram reći da je interes nekako dosta slab što nam je jako žao jer to je rijetka prilika da se može vidjeti kako se izrađuje lička torba za koju svi znaju kako izgleda a ne znaju koji je proces potreban da ona bude gotova u obliku u kakvom je prepoznajemo. Osim toga napravili smo i malu izložbu starih ličkih torbi koje posjedujem ja osobno u svojoj arhivi i one su nekoliko dana izložene te se još uvijek mogu pogledati. Riječ je o torbama koje su sačuvane iz sela Gacke doline i nekoliko ličkih iz gornje Like – Kosinja, Gospića i drugih krajeva.

Kako ste zadovoljni posjetom ova dva dana?

Posjete su bile izvan naše županije, iz Posedarja, bilo je i nekoliko stranaca, imali smo jučer i jednog mladog Francuza koji je bio jako zaineresiran, zanimalo ga je kako se to radi a danas nam se najavila grupa umirovljenika iz Rijeke, uglavnom posjeta je vie izvana nego naših domaćih ljudi. Neovisno o tome mi idemo dalje, ne želimo odustati, želimo očuvati našu tradiciju, našu baštinu a lička torba je baš jedan primjerak za koji se nadamo da će biti i zaštićen jer ćemo zajedno sa Ministarstvom kulture predložiti da se ta tehnika tkanja stavi pod zaštitu.