Srijeda, 24 srpnja, 2024

DVADESET DAMA KOJIMA SE TREBA POKLONITI Udruga Pavenka iz Brinja u 2017. ostvarila prihod od 170.792,00 ali iz proračuna nisu uzele niti lipe!

Udruge žena „PAVENKA“ Brinje održala je 11.04.2018. redovnu godišnju Skupštinu na kojoj su usvojeni izvješće o radu i financijsko izvješće udruge te plan rada za 2018. godinu.
Završetkom 2017. godine udruga „Pavenka“ može se pohvaliti s odobrenim i realiziranim projektima, ali i projektima koji su tijeku ove godine.

Udruga žena broji oko 20 aktivnih članica koje svaka na svoj način doprinose radu i redovnom funkcioniranju Udruge. Osim osnovnih ciljeva koje udruga ostvaruje, tu su i interesi šire lokalne zajednice koji su pod vodstvom predsjednice Ružice Perković prepoznati u lokalnoj zajednici i uvršteni u prioritete djelovanja Udruge kako u proteklom razdoblju tako i u nadolazećem.
Izvještaj o radu Udruge „Pavenka“ za 2017. godinu je podnijela predsjednica „Pavenke“ Ružica Perković. Govoreći o radu udruge u prošloj godini, predsjednica Perković je kazala kako su postignuti odlični rezultati te se među građanima Općine Brinje i šire okolice čuju samo pozitivni komentari na rad Udruge. Nabrojila je samo neke od aktivnosti koje je udruga provodila poput proslave Dana žena u hotelu LIKA kojoj je prisustvovalo 120 žena iz Općine Brinja i šire okolice te organizacije izleta na Brijune i na „Advent u Zagrebu“. Osim tog, Udruga je sudjelovala na sajmovima: Eko-etno Otočac, Jesen u Lici u Gospiću i Advent u Otočcu. Kao uvod u božićno vrijeme u Općini Brinje 01.12.2017. godine u Vatrogasnom domu Brinje Udruga je organizirala glazbeno-poetsku večer na kojoj su nastupili glazbeno-poetski sastav „TRIO-DUO“ iz Zagreba i violinistica Martina Sabljak. U suradnji s ostalim udrugama s područja Općine Brinja „Pavenka“ je organizirala ispraćaj Stare godine 31.12.2017.godine.
U 2017. godini realizirani su sljedeći projekti u kojima je „Pavenka“ bila nositelj aktivnosti:
1. Uređenje vidikovca u Općini Brinje-„Brinje na dlanu“ projekt je vrijednosti 24.992,50 kn. Ugovor je potpisan sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz natječaj „Zajedno za zajednicu“. Kroz navedeni projekt uređen je vidikovac na ulazu u Brinje na način da su postavljeni su stolovi sa klupama, koševi za otpad i informativna tabla sa istaknutim kulturnim i povijesnim znamenitostima s kojima raspolaže Općina Brinje.
2. Organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe na području Općine Brinje projekt je vrijednosti 53.000,00 kn i financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partner u sklopu ovog projekta bila je Općina Brinje. Cilj projekta bio je poboljšati kvalitetu života osobama starije životne dobi kroz kreativne, edukativne, zabavne i sportsko-rekreativne radionice. Kroz ova projekt zaposlena je jedna osoba na pola radnog vremena u trajanju šest mjeseci.
3. Prijevoz starijih osoba na području Općine Brinje projekt je vrijednosti 108.000,00 kn i financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz javni poziv neprofitnim organizacijama za financijsku potporu projektima koji pridonose socijalnoj uključenosti osoba starije životne dobi. Projekt će se provoditi do 30.11.2018.godine u partnerstvu sa Općinom Brinje. Kroz ovaj projekt zaposlena je jedna osoba u punom radnom vremenu na mjesto vozača.

Uz Izvješće o radu, predsjednica Perković podnijela je i Financijsko izvješće udruge za 2017. godinu. U prošloj godini Udruga je ostvarila prihod u ukupnom iznosu od 170.792,00 kn i to od članarina, donacija, prihoda od zaklada i Ministarstva demografije. Govoreći o financijama udruge „Pavenka“, predsjednica Perković je posebno istakla važnu činjenicu kako je udruga „Pavenka“ jedna od rijetkih udruga na području Općine Brinje koja se protekle 2017. godine nije financirala iz općinskog proračuna.
Nakon jednoglasno osvojenih izvješća o radu i financijskog izvješća, predsjednica je kratko prezentirala Plan rada za 2018. godinu te se osvrnula na već odrađenu proslavu Dana žena 10.03.2018. u hotelu „LIKA“. I ove godine proslavi je prisustvovalo 130 žena iz cijele županije te je predsjednica Ružica Perković istaknula izuzetnu čast, privilegiju te ponos što je „Pavenka“ uspjela okupiti toliki broj žena na jednom mjestu. Osim tog, udruga je 23.03.2018.g. organizirala odlazak u zagrebačko kazalište „Gavella“ na predstavu Damira Karakaša – SJEĆANJE ŠUME. Predstava, druženje sa glumcima i s autorom romana Damirom Karakašem, duboko je dojmilo sve koji su prisustvovali tom putu. U nastavku godine, Udruga će sudjelovati na sajmovima i manifestacijama prema pozivu i interesu. Također, Udruga se i ove godine prijavila na natječaj Ministarstva demografije,obitelji, mladih i socijalne politike koji je usmjeren na unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi, a u planu prijava na natječaj Zaklade Kajo Dadić „Naš doprinos zajednici“ za uređenje sjenice na vidikovcu te na ostale natječaje usmjerene na organizacije civilnog društva koji budu u nadolazećem razdoblju i raspisivani.

U zaključku svog izlaganja, Ružica Perković je istakla da, iako udruga „Pavenka“ radi na interesima šire lokalne zajednice, nedostaje mladih osoba spremnih uključiti se u rad Udruge te je pozvala sve mlade i aktivne osobe da se uključe u rad udruge kako bi svojim znanjima i sposobnostima pridonijeli dodatnom razvoju kako Udruge tako i cjelokupne lokalne zajednice.

UDRUGA ŽENA „PAVENKA“

( UŽP)