FOTOGRAFIJA U GENIMA Lovac na oluje. Fotograf.Snimatelj.Umjetnik. Sve je to – Lucijan Španić

Lucijan Španić, umjetnik, fotograf, snimatelj, lovac na oluje i vremenske neprilike no ipak, slika i prilika čovjeka koji radi ono što voli i kroz svoja djela svjedočanstvom ljepota i događaja zaustavlja vrijeme.

Ljubav i talent prema fotografiji naslijedio je od oca koji je za poznatu HRT-u mozaično-informativnu emisiju „Županijska panorama“ snimao priloge a suradnja se kasnije nastavila radom na brojnim HRT-ovim kako dokumentarnim prilozima tako i onim kulturno-zabavnog karaktera i snimanju glazbenih spotova. Osebujan je to skup snimačkog i fotografskog iskustva, kojeg čini talent, ljubav, dosljednost i rad. Prisjeća se kako je još kao dijete kriomice uzimao od oca aparaturu za svoj mali foto studio u kući.

Našoj je ekipi „zapeo za oko“ kroz projekt „Storm chasing team Senj“, a s ekipom entuzijasta, ljubitelja fotografije i adrenalinskih ovisnika suvremenom fotografskom tehnologijom ovjekovječuje jedinstvene prirodne fenomene i fotografijom zaustavljaju trenutke koji oduzimaju dah. Budući da naš svestrani sugovornik nije fokusiran na jednu fotografsku granu, stvara i radi na brojnim foto i filmskim projektima, a član je “Foto kluba Senj”, “Foto kluba Tražilo” i “Foto kluba Otočac”.

Tako našeg sugovornika upravo nalazimo kao asistenta kamere u igrano – dokumentarnom filmu oživjele povijesti „Doba Uskoka“ redatelja Domagoja Božidara Burića. Uskoro nas očekuje realizacija nekoliko veoma zanimljivih projekata o kojima ćemo vam uskoro otkriti više. Krećemo s interesantnom i hvalevrijednom pričom ove talentirane obitelji.

Senjska obitelj Španić već desetljećima njeguje fotografsku i snimateljsku tradiciju stvorivši tako vrijednu arhivu, pravu zavičajnu škrinjicu blaga koja priča raskošnu priču o divnom gradiću pod Nehajem, o njegovom ljudima i užancama. Stoga je, povodu Dana grada Senja, senjska knjižnica u suradnji s obitelji Španić pripremila večer u kojoj će kroz riječ, sliku, snimku i pjesmu, prigodnim programom pod nazivom „Senjske tradicije življena“, čestitati Gradu Senju rođendan.

Gradska vam knjižnica Senj 18. travnja 2018.g. u 18:30 h donosi bogati program u kojem vas očekuje:
 obilježavanje 20 godina od premijere HRT- ove filmske uspješnice, dokumentarca „Senjske tradicije življenja“ autora Ante Španića;
 otvorenje izložbe fotografija Lucijana Španića posvećene Senju;
 prigodni glazbeni nastupi ženske klape „Senjkinje“.
Zaustavite vrijeme i budite i vi dio ove zanimljive priče, vidimo se!

(S.J./foto:L.Š.)