20.7 C
Otočac
Petak, 18 rujna, 2020

Grad Novi Vinodolski se već uključio: skupljaju stare mobitele od kojih će biti napravljene medalje za Olimpijske igre!

Grad Novi Vinodolski odazvao se apelu Japanaca koji su pozvali svijet na donaciju starih mobitela, od kojih će biti izrađene medalje za Olimpijske igre 2020. godine. Čak su i krenuli u akciju prije njih, piše tportal.

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju pozvao je svijet na nesvakidašnju donaciju. Žele, naime, sakupiti dovoljno starih elektroničkih uređaja kako bi od recikliranih materijala napravili zlatne, srebrne i brončane medalje za Olimpijske igre 2020. godine. Njih ukupno pet tisuća, kako bi pokrili i Paraolimpijske igre.

‘Japanci će postaviti spremnike za rabljene mobitele, a to će učiniti i Grad Novi Vinodolski’, najavio je predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić.

Rečeno – učinjeno. Iako akcija prikupljanja u Japanu neće krenuti prije travnja, građani u spremnik u holu gradske uprave Grada Novog Vinodolskog već sada mogu ubaciti devet vrsta digitalnih uređaja, poput pametnih telefona, kamera, fotoaparata i prijenosnih uređaja za slušanje glazbe.

Sve kako bi pomogli u prikupljanju osam tona kvalitetnog metala za proizvodnju pet tisuća medalja.

‘Poznato je kako su mobiteli, pametni telefoni i tablet računala sazdani od rijetkih metala kao što su litij, kobalt, silicij, zlato i srebro. Za Japan, zemlju siromašnu rudama, reciklaža je odlična stvar, a građanima je prilika da se svog tog dragocjenog otpada riješe na kvalitetan način’, pojašnjava Pavelić.

(Tportal/foto:Novi Vinodolski)