18.9 C
Otočac
Petak, 18 rujna, 2020

HUP predstavio 10 najvećih i 11 bizarnih nameta za hrvatske tvrtke, naknade HGK na visokom trećem mjestu

Hrvatska udruga poslodavaca na konferenciji za medije predstavila je deset najvećih nameta koji prema podacima tvrtki članica najviše opterećuju poslovanje poduzetnika i poslodavaca u Hrvatskoj. Ujedno je predstavila i 11 tzv. „bizarnih“ za koje smatra da za njih nema nikakvog utemeljenog opravdanja te kao takvi, iako nisu financijski značajni, dodatno nepotrebno opterećuju gospodarske subjekte.

Kao namete koji u najvećoj mjeri opterećuju njihovo poslovanje članice HUP-a navode (prema visini opterećenja):

1. Naknadu za uređenje voda
2. Članarinu turističkim zajednicama,
3. Članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK),
4. Spomeničku rentu,
5. Naknadu za općekorisnu funkciju šuma,
6. Godišnju naknadu za uporabu javnih cesta,
7. Komunalnu naknadu,
8. RTV pristojbu u segmentu prijevoza,
9. Naknadu za ostvarenje prava služnosti i građenja,
10. Naknadu za neispunjenje kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Na konferenciji za medije sudjelovali su i predstavnici ljekarničke udruge, ljekarničke komore i odvjetničke komore, a vezano uz 3. po redu navedenu naknadu (članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori) prema kojem su od 2016. godine, bez pravovremene informacije, članarinu HGK-u obvezni plaćati ljekarne, odvjetnička društva, revizorska društva, veterinarske klinike, autoškole, učilišta i sl. bez obzira što navedeni plaćaju članarinu sektorskim komorama.

Hrvatska udruga poslodavaca izradila je i popis 11 bizarnih nameta za koje smatra da dodatno nepotrebno i neopravdano opterećuju gospodarske subjekte iako financijski iznosi tih naknada nisu u istoj kategoriji s naknadama koje najviše opterećuju poslovanje tvrtki od kojih navodimo samo neke:

  • Naknada za usklađivanje novih i izmijenjenih voznih redova za međužupanijske i međunarodne linije (prihod HGK 1.967.400,00kn u 2014. godini)
  • Naknada za usklađivanje novih i izmijenjenih voznih redova za županijske linije (prihod HGK, županijske komore, 1.797.000,00kn u 2014. godini)
  • Naknada za ovlaštenje pravnih osoba za ispunjavanje propisanih uvjeta za proizvodnju predmeta opće uporabe (opći prihod državnog proračuna 27.820,00kn u 2014. godini)
  • Naknada za troškove ispisa rezultata i slanje poštom (prihod Hrvatske poljoprivredne agencije 808.938,94, od čega poduzetnici 116.449,02, u 2014. godini)