15 C
Otočac
Petak, 3 prosinca, 2021

I Brinje svoje slapove ima!

Ovakve prizore je moguće vidjeti samo u vrijeme jeseni i proljeća zbog obilnih oborina. Siničić špilja je veliki turistički potencijal, a špilja ima slapove, sifonsko jezero, slikovno pismo kojih nema puno u Hrvatskoj i endemsku vrstu iz skupine rakušaca koji je u kategoriji kritično ugrožene svojte. 

U vrijeme jeseni špilja Siničić dobiva novi izgled, a to su prekrasni slapići koji još više preuzimaju pozornost javnosti i turistima. 

Slapići nastaju zbog obilnih oborina u vrijeme jeseni i voda izvire van špilje u obliku slapića.

Valja napomenuti da osim ovih prekrasnih prizora, špilja je posebna u Hrvatskoj jer nedaleko od ulaza u špilju je moguće vidjeti prvo sifonsko jezero, a još više je potrebno znati da je 1997. godine otkriveno slikovno pismo koje je jedinstveno u Hrvatskoj, a znanstvenici su ga nekoliko puta pokušali dešifrirati. 
Siničić špilja zaštićena je kao kulturno dobro, ali i dalje skriva svoje tajne i mamac je za sve znatiželjnike i zaljubljenike u povijesno, misteriozno i nerazriješeno. Siničić špilja čuva još jedno blago, endemsku vrstu iz skupine rakušaca, tzv. Redenšekov rakušac, koji je u kategoriji kritično ugrožene svojte.Nažalost, špilja Siničić još službeno nije otvorena za javnost, ali kad će biti, špilja će poboljšati turističku ponudu.

( Tekst: VISIT Brinje/foto: Marko Perković)