Kristijan Sedak: „Mladi imaju sve, nedostaje im samo podrška.“

Ususret Govorničkoj školi koja će se održati u Crikvenici od 28. – 30. listopada razgovarali smo s njenim stručnim voditeljem i organizatorom mnogih sličnih edukacija. Ako se želite prijaviti stignete to učiniti još sutra a sve detalje pogledajte na http://bit.ly/GovorničkaŠkola_Event

Kristijan Sedak, magistar komunikologije je doktorand Poslijediplomskog doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završio je Hrvatske studije i Njemačku pravnu školu. Asistent je na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U Zakladi hrvatskog državnog zavjeta surađuje na projektima političkog obrazovanja i međunarodne suradnje. Za svoj rad dobio je nagradu pomoćnika ministra obrane za kvalitetno i pravodobno izvršavanje svih dodijeljenih zadaća. Voditelj je Alumni kluba stipendista njemačke Zaklade Konrad Adenauer. Predaje na Veleučilištu VERN’, Visokoj školi za komunikacijski menadžment – Edward Bernays, Poslovnom učilištu Supera. Objavio je više znanstvenih radova s područja komunikologije.

Kako je komunikologija postala vaš životni poziv?Komunikacija, njena pravila i kanali oduvijek su pobuđivali moje zanimanje kao i politika. Ta znatiželja me tjerala da čitam i istražujem. Znanstveni radovi i predavanja nekako su došli kasnije. Tu sam zavolio rad s mladima i pronašao se u tome. Teško mogu zamisliti kako radim nešto drugo.

Desetljeće ste proveli na projektima političkog obrazovanja u Zakladi hrvatskog državnog zavjeta. Nikad se niste poveli za željom za politikom?

Politiku shvaćam kao rad za opće dobro, kao uređivanje zajedničkih pitanja društva. Kad me nešto zasmeta, pokušam to popraviti na način da odgovara većini. Inzistirao sam na uređenju dječjih igrališta, organizaciji sportskih natjecanja, postavljanju rampa za invalidska kolica, izboru moralnih lidera, odgovornom novinarstvu,… I to sve na kršćansko-demokratskim načelima supsidijarnosti i solidarnosti. Često se pitam nije li to politika. Zakladi hrvatskog državnog zavjeta i njenom ravnatelju, Srećku Prusini, dugujem veliku zahvalnost. Ta suradnja me oblikovala i usmjerila i također pokazala da u politici ima velik broj sposobnih, dobronamjernih ljudi.

Vodite volontersku skupinu studenata za odnose s javnošću, pokrenuli ste Školu javnih nastupa i prezentacijskih vještina Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik ste udruge za promicanje hrvatskog identiteta i kulture, najavili ste pokretanje informativnog web portala s lokalnim zagrebačkim vijestima, u Crikvenicu nam dolazite kao stručni voditelj Govorničke škole. Otkud energija?

 Želja za dokazivanjem (smijeh). Šalim se. Često se šalim. U stvari sve što radim, radim s osmijehom i podrškom obitelji. Nemirnog sam duha, supruga također. Iz njenog razumijevanja i želje da pomogne crpim snagu, a iz naših razgovora ideje za nove projekte

Nedavno ste predavali na Regionalnoj školi Zaklade Konrad Adenauer, Wilfried Martens Centra za europske studije i Euro Balkan Instituta iz Skopja. Koji je cilj takvih regionalnih škola?

Tako je, rado se odazivam na ovakve pozive. Ova je Ljetna škola tematizirala vjerske, etničke i nacionalne pripadnosti iz gotovo svih aspekata. Osobno sam govorio o mladima, politici i religiji, njihovom susretu i suradnji. Sustavno obrazovanje često ne hvata korak s izazovima današnjice, a mladi traže odgovore. Ovakve škole nude odgovore, ali su postale i mjesto susreta i dijaloga. Ranije ste me pitali za motivaciju. To je moja motivacija –mlade, angažirane osobe pune želje za znanjem, ali i akcijom. Oni još uvijek žele promijeniti svijet! Nadam se u tome im pomoći.

Koji je glavni razlog nezadovoljavajuće razine komunikacije među mladima?

Mladi sve brže usvajaju novije oblike komunikacije. Pripadnici tzv. generacije Z, ja ih zovem touchscreen generacijom, rođeni iza 1995. godine, odrasli su uz društvene mreže i instant on-line komunikaciju. Njima je svijet i društveni život u vremenu prije pametnih telefona nezamisliv. Bojim se da svovremenska dostupnost i količina kanala i poruka, odaslanih i primljenih, idu na uštrb ostvarivanja punog komunikacijskog potencijala. Istraživanja su pokazala da je korištenje društvenih mreža jedno od najčešćih aktivnosti mladih. Ono izravno utječe na smanjenje kvalitetno provedenog vremena (quality time). Eksponencijalnom rastu njihove popularnosti, prije svega zbog ponuđene kombinacije zabave i komunikacije, se, na žalost, ne nazire kraj. Naravno nije sve negativno. Mnoge su i prednosti. Mladi su bolje informirani. Iz kvantitete izvlače kvalitetu. Više su zainteresirani i društveno angažirani, kreativniji i samostalniji.

Što je potrebno kako bi se društveni angažman mladih poboljšao?

 Mladi imaju sve: Obrazovanje, znanje, neiskrivljeno poimanje društveno korisnog, ambiciju…. Nedostaje im samo podrska institucija i sustava. Zato svoju sreću spremno traže izvan granica područja na kojima se to ne podrazumijeva..

Zašto je upravo ovogodišnja Govornička škola u Crikvenici odličan izbor?

Polaznicima donosi niz novih saznanja. Prije svega retoričke alate koje će sutra koristiti u svom akademskom i poslovnom okruženju. Vještine komunikacije su postale jedan od važnijih kriterija prilikom zapošljavanja. Studenti zagrebačkog i riječkog sveučilišta koji su se prijavili za sudjelovanje su to prepoznali. Siguran sam da će svaki od njih osobno, našim predavanjima, interaktivnim radionicama ali i individualnim pristupom, poboljšati svoju govorničku tehniku, bez obzira bili početnici ili napredni. Ujedno, uvjereni smo da Crikvenica i u postsezonskom razdoblju ima štošta za pokazati. Bit će to zanimljiv susret.

Foto:Kristina R.S.Photography