15 C
Otočac
Subota, 13 travnja, 2024

Leopold Špehar, direktor 35. Plitvičkog maratona: ponosni smo jer se ove godine na maratonu trči i prvenstvo Hrvatske!

Ovaj mjesec održava se Plitvički maraton koji se može pohvaliti 35-godišnjom uspješnom tradicijom – ove godine (prvi put nakon 80-ih godina) u kasnu jesen i uz dodatnu #novonormalno novost – pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ove godine organizacija navednog maratona vraćena je kako bi u Dalmatinci rekli “materi” odnosno organizaciju 35. Plitvičkog maratona potpisuje domaći klub AK Plitvice koji je iako mlad, u niz do sada odrađenih projekata pokazao izuzetnu profesionalnost, rad i odricanje ali i strašan entuzijazam kada je u pitanju trčanje. Osim toga, čine ga osobe koje su odrastale sa Plitvičkim maratonom pa im je posebno stalo da sve bude kako treba.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom utrke, Leopoldom Špeharom koji nam je ukratko objasnio kakva su pravila novog normalnog i kako teku pripreme za maraton.

Prije svega, kao direktor utrke zahvalio bih se na konstantoj medijskoj podršci od strane vašeg medija. Ovo je prvi jesenski maraton u zadnjih nekoliko godina iako se u prošlosti održavao maraton u jesenskim terminima ali nikad ovako “kasno”. Interes je dobar, imamo i stranih državljana koji ovisno o zemljama iz kojih dolaze imaju razne restrikcije ili ih uopće nemaju. Recimo državljani Mađarske imaju obavezu karantene nakon povratka kući, dok Poljaci slobodno mogu putovati bez dodatnih restrikcija, sve je dosta selektivno i ovisi od zemlje do zemlje. Unatoč svim preprekama očekujemo i trkače iz inozemstva od kojih je većina rezervirala smještaj u blizini parka te produžili sezonu što nam je i bio cilj.

Novost oko maratona ove godine je štafeta?

Da, to je utrka u kojoj četiri osobe reče maratonsku rutu, 4 puta po 10 kilometara s tim da zadnja osoba trči 12 kilometara. Veseli nas imati ove godine velik broj prijavljenih upravo na toj dionici“.

I ove godine se maraton boduje za prvenstvo Hrvatske?

Hrvatski Atletski savez nam je dao povjerenje kao krovna atletska organizacija u Hrvatskoj za održavanje pojedinačnog i ekipnog PH u maratonu. To nam je jamstvo dolaska najboljih hrvatskih trkača, trkačica te ekipa. Iskreno smatram da je to jedan od najvećih sportskih natjecanja u LSŽ u 2020 po važnosti održavanja. Nije baš svaki dan da se kod nas u Lici održava Državno Prvenstvo Hrvatske u nekom sportu te smatram ovo velikim priznanjem našem radu i trudu a koji će natjecatelji na kraju ocijeniti. Više od 11 mjeseci sa timom ljudi i sa ekipom iz AK Plitvice radimo na projektu Plitvičkog maratona i vjerujemo da će natjecatelji otići sretni te nam se vratiti sljedeće godine :).

Plitvički maraton nakon dugo godina vraćen je u organizaciju lokalnog kluba, prije su to radili klubovi iz drugih gradova?

“Tako je, ove godine smo uz AK Plitvice u organizaciju maratona uključili i tri lokalne sportske udruge. Uz Atletski Klub Plitvice tu su i BK Crna Kraljica, RK Drenak i ŽKK Plitvice koji su nam se stavili na raspolaganje u ljudstvu a mi ćemo podupirati njihov rad. Ovim putem se zahvaljujem tim divnim mladim ljudima na angažmanu a posebice njihovim predsjednicima i trenerima Katici Matešić iz RK Drenak, Dijani Mlinarić iz ŽKK Plitvice te Stjepanu Špeharu iz BK Crna Kraljica. Velika zahvala i voditeljima podružnica JUNP Plitvička jezera kao i ravnatelju ustanove na ukazanom povjerenju. Htio bih još spomenuti da ćemo se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera prilagoditi nastaloj situaciji a imamo i potvrdu lokalnog stožera i dežurnog epidemiologa LSŽ za održavanjem utrke. Svjesni smo situacije i u stalnom smo kontaktu sa nadležnima i pridržavamo sepropisanih mjera.”

( A.P.)