Lički HGSS-ovci predstavili sigurnu kartu JU NP Plitvička jezera!

Dana 29. svibnja 2019. HGSS Stanica Gospić održala je predstavljanje Sigurne karte Nacionalnog Parka Plitvička jezera. S obzirom da se izdana publikacija odnosi na područje Plitvičkih jezera, prigodno je i predstavljena u srcu parka.

Ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević pozdravio je sve prisutne te naglasio da je uvjeren da će ova karta pomoći još više u sigurnosti, ali i popularizaciji okolnog područja samog parka te da će Park nastaviti suradnju s HGSS Stanicom Gospić.

Pročelnik HGSS Stanice Gospić pozdravio je sve prisutne te istaknuo važnost dobre suradnje između HGSS Stanice Gospić i JU NP Plitvička jezera te namjeru da izdanu kartu u narednim edicijama unaprijedimo do savršenstva.

Autor karte dr.sc. Nikola Šimunić prezentirao je proces izrade karte koji je trajao 3 godine te naglasio pomoć članova HGSS Stanice Gospić i Stručne službe JU NP Plitvička jezera  u izradi iste. Autor je prikazo i važan aspekt karte za Stanicu u smislu prevencije nesreća ali i atraktivnost turističko-planinarskog zemljovida koji će zasigurno biti od koristi svim posjetiteljima Parka.

Pomoću vjerodostojnih i aktualnih tematskih turističko-planinarskih zemljovida i vodiča, nastoji se preventivno djelovati na način da se rekreativcima, planinarima, turistima i ostalim izletnicima putem preciznih, jasnih i razumljivih zemljovida pruže jasne i svrhovite informacije o prostoru koji planiraju posjetiti i u kojem planiraju provoditi aktivnosti. Također, zemljovidima se koriste i sami pripadnici HGSS-a s ciljem bržeg i sigurnijeg pristupa unesrećenima u akcijama spašavanja i potragama.

( JUNPPJ/HGSS)