LJETNA TARIFA Od danas skuplje cestarine

Foto: Hrvoje Jelavić/tportal

OD danas su skuplje cestarine na autocestama Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb.

Riječ je o sezonskom poskupljenju koje će cijene za pojedine vrste vozila podići i za 10 posto.

Sezonske cijene cestarina primjenjuju se za I.A te I. i II. skupinu vozila, dok se na III. i IV. skupinu vozila poskupljenje ne primjenjuje.

Nove, skuplje cijene vožnje do mora

Tako će, primjerice, cijena cestarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila odnosno osobne automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb – Karlovac s 19 na 21 kunu, Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna.

Vožnja autocestom do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune, a do Šibenika 169 kuna. Vožnja do najjužnije točke autoceste A1, izlaza Čarapine iznad Ploča, koštat će vas čak 257 kuna. Sve cijene možete pogledati ovdje.

Iz HAC-a podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Opravdavajući poskupljenje, ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udio odnosi upravo na  I.A, I.i II. skupinu, odnosno na motocikle, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kampere.

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Autocestama je u tom razdoblju prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u isto vrijeme lani, rekao je na ovotjednom brifingu za novinare predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

Uprava HAC-a, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje prometa u odnosu na lanjsku sezonu.