15 C
Otočac
Subota, 2 prosinca, 2023

Ministar Medved danas u Otočcu na posljednjem ispraćaju 15 žrtava poslijeratnog razdoblja

U subotu, 12. rujna 2020., u organizaciji Grada Otočca i uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, održat će se posljednji ispraćaj i pokop 15 žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata koje su 2013. godine ekshumirane na lokaciji Tupale-Sinac, Grad Otočac.

Ispraćaju će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, a sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja predvodit će gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović.

Podsjećamo, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN, br. 143/2012) i naloga Županijskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Gospiću, u razdoblju od 24./25. listopada 2013. organizirala i provela ekshumaciju posmrtnih ostataka iz dvije masovne grobnice na lokaciji Tupale-Sinac na području Grada Otočca.

Tom prilikom su ekshumirani posmrtni ostaci 15 osoba, koji su do završetka provedbe DNA analize bili privremeno zbrinuti u grobnici na Gradskom groblju Otočac. DNA analizom medicinski je potvrđen identitet pet žrtava, a provedenim istraživanjem Ministarstva uz prikupljena saznanja nadležnih institucija utvrđen je identitet sedam žrtava, dok se za posmrtne ostatke tri osobe nije mogao utvrditi identitet.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je 30. srpnja 2020. organiziralo i provelo reekshumaciju posmrtnih ostataka iz privremene grobnice te su posmrtni ostaci prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu kako bi se pripremili za pokop. Sukladno dogovoru s članovima obitelji srodnika, žrtve će biti zajednički pokopane u grobnicu koju je za tu namjenu izgradio Grad Otočac.

Molimo sve koji će nazočiti obredu da se pridržavaju propisanih mjera prevencije širenja koronavirusa koje su dostupne na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na poveznici: https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-svakodnevnom-zivotu/preporuke-za-sprovode-i-posljednje-ispracaje/671

( Ministarstvo branitelja)