Održiva moda u prvom planu: Večeras u Gospiću panel rasprava o održivoj modi sa Marijom Boban i Miom Franić s modnom revijom!

Nove tehnologije, inovacije i održivi razvoj s ciljem smanjenja otpada našle su svoju primjenu i u modi. Kao zaseban projekt ali i najava konferencije «NASLJEĐE NIKOLE TESLE – INOVACIJE, NOVE TEHNOLOGIJE, ODRŽIVI RAZVOJ I ENERGETSKA UČINKOVITOST» koja će se održati 10. 7. 2019. na Veleučilištu “Nikola Tesla”, sutra ce se u Gospiću održati panel na temu ‘Zelene tehnologije, potrošačko društvo i održivi razvoj’ sa modnom revijom.

Panel rasprava ‘Zelene tehnologije, potrošačko društvo i održivi razvoj’ u okviru koje će sudionici ukazati na osnovnu problematiku svjetske i hrvatske industrije u pogledu promicanja transparentnog poslovanja i održivog razvoja u modnoj industriji s ciljem edukacije i osvješćivanja potrošać o pametnoj kupnji proizvoda od kvalitetnog materijala i zbrinjavanju otpada održat će se u Hotelu Stara Lika u Gospiću s početkom u 19,00 sati a na istom će uz moderatoricu izv.prof.dr.sc. Mariju Boban govoriti i poznata manekenka i poduzetnica Mia Franić te splitska dizajnerica i poduzetnica Ivona Glavaš, osnivačica modnog brenda Anovi.

Upitali smo dr. Boban odakle joj ideja za projekt: ‘Već drugu godinu za redom organiziramo znanstveno-stručni skup uz podršku na Veleučilištu ‘Nikola Tesla’ u Gospiću upravo na temeljima inovacija i održivog razvoja i nema boljeg dana od rođendana Nikole Tesle niti njegovog rodnog mjesta za tu temu od Gospića. Sve pohvale idu svakako i dekanici Veleučilišta dr. sc. Vlatki Ružić, koja podržava sve ideje i nove projekte pa i ovu koja se održava kao zaseban projekt te HEP-u koji je prepoznao kvalitetu projekta kao pokrovitelj. Vjerujem da smo svjesni kako potrošnja u pogledu modne industrije raste progresivno. Nerijetko smo i sami ‘žrtve’ ovakvog trenda. Međutim, još od Nikole Tesle možemo povući paralelu održivog razvoja i energetske učinkovitosti koje su ključne postavke za zelene tehnologije i zaštitu okolišu. Te postavke se nisu mijenjale ali mijenja se društvo i potrošaćke navike društva. Moja ideja temeljila se na podizanju svijesti o stvarnom trošku mode i njegovom utjecaju na svaku stepenicu procesa proizvodnje kroz potrošnju i odlaganje otpada u dugom roku a samim tim i zagađenje. Svakako su nužni pomaci u smislu postizanja ravnoteže budući da moda može proizvoditi u skladu s poštovanjem ljudi i planeta, kako bi povezali kupci u vrijednosne lance, od brendova do kupaca, potrošača do nositelja kampanja, koristeći kvalitetne materijale uz dugoročnu uporabu kao što su to činili naši stari. Ovakav panel tek je najava projekta u pripremi kojem je cilj kretati se u smjeru dugoročne industrijske promjene tako da moda postane održiva a sve to na temeljima edukacije potrošača i zaštite okoliša i održivog razvoja’.
Iza panela biti će organizirana modna revija s u kojoj će biti prikazani proizvodi od kvalitetnih materijala poznatih modnih brendova Glamur Sposa, Anovi i Udruge Gačanka s ciljem promicanja svijesti o održivom razvoju.

Medijski pokrovitelj projekta: indirektno.com

(A.P.)