NA TESLIN ROĐENDAN Na Veleučilištu “Nikola Tesla” održan znanstveno-stručni skup o naslijeđu Nikole Tesle

Hrvatska elektroprivreda kao baštinik izuma Nikole Tesle i ove godine sudjeluje u obilježavanju 10. srpnja, obljetnice rođenja  ovog nacionalnog velikana i svjetskog genija. Uz brojne manifestacije u Hrvatskoj i svijetu Teslino dostignuće se obilježava i u Gospiću gdje se na njegov rođendan održava znanstveno-stručni skup „Nasljeđe Nikole Tesle – inovacije, nove tehnologije, održivi razvoj i energetska učinkovitost”. Pokroviteljstvo skupu dali su Predsjednica RH i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike a skup su organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva, HEP te Hrvatska akademska zajednica. Skup su u ime organizatora otvorili dekanica dr.sc.Vlatka Ružić i direktor HEP ODS Elektrolika Gospić Ernest Petry a na skupu su se obratili i prof.dr.sc. Mislav Grgić i ime FER-a, mr.sc. Zdeslav Milas nacionalni predsjednik HAZ-a, pomoćnik direktora HEP ODS g.Sokač, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, pomoćnik ministra rada g. Dražen Opalić, g. Domagoj Validžić, pomoćnik ministra​ za energetiku.

Organizator skupa je Veleučilišta Nikola Tesla, čija je misija da se ime „Genija iz Smiljana“ jasnije veže uz Liku i Hrvatsku te da se svake godine na njegov rođendan na Veleučilištu koje nosi njegovo ime okupe znanstvenici i stručnjaci kako bi predstavili najnovija dostignuća iz područja inovacija, pametnih tehnologija i energetske učinkovitosti. Sudionike skupa tako očekuje panel rasprava „Pametni gradovi, pametne mreže i pametno mjerenje za povećanje energetske učinkovitosti“ na kojoj sudjeluju predstavnici ministarstava, znanstvenih institucija i HEP-Operatora distribucijskog sustava.

Predstavnici HEP-Operatora distribucijskog sustava okupljenima su prezentirali najnovija dostignuća s područja energetski učinkovitih transformatora, korištenja pametnog mjerenja električne energije za povećanje energetske učinkovitosti te utjecaju pametnih tehnologija na vođenje distribucijske mreže. S druge strane, predstavnici HEP ESCO-a i HEP-a d.d. odrzali su predavanja o evoluciji energetskih usluga u doba digitalnih tehnologija te razvoju projekta elektromobilnosti u Hrvatskoj. Hrvatska elektroprivreda i Veleučilište Nikola Tesla ovim događajem nastoje promicati važnost nasljeđa velikog izumitelja te vrijednosti koje se vežu uz njegov doprinos u razvoju suvremenog svijeta.

(P.D.)