Novi Vinodolski donirao automobil udruzi za pomoć u kući starijima i nemoćnima

foto: www.novi-vinodolski.hr

Na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom svečano je obavljena primopredaja novog automobila za Udrugu Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Novi Vinodolski, koji je nabavljen kako bi se omogućila što efikasnija pomoć korisnicima toga programa. Automobil su zaposlenicima Udruge Pomoć u kući predali gradonačelnik Velimir Piškulić i direktor RB Auta Rijeka Robert Butorac, koji je donirao devet tisuća kuna za nabavku automobila. Automobil dacia sandero je potpuno opremljen – klima, ABS, centralno zaključavanje, napomenuo je Robert Butorac, koji korijene vuče iz Ledenica,  dodajući da će RB Auto do kraja godine opet donirati Udrugu. Grad Novi Vinodolski financira iz proračuna plaće djelatnika, a ostali troškovi financiraju se prihodima od korisnika, iz je kojih kupljen automobil.

Usluge koje ova udruga pruža svojim korisnicima uključuju obavljenje kućanskih poslova (nabava životnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje ogrijeva, nabavka lijekova i drugih potrepština i slično), održavanje osobne higijene, uređenje okućnice i tehnički poslovi (cijepanje drva, košnja trave oko okućnice, čišćenje snijega i obavljanje sitnih popravaka u kući).

Program Pomoć u kući na području Grada Novog Vinodolskog provodi se od 2006. godine, kada je bilo 150 korisnika, kojima su sve usluge bile besplatne, jer je država financirala plaće djelatnika, a Grad Novi Vinodolski materijalne troškove. Od 2014. godine program Pomoć u kući djeluje kao udruga, a država s područja Grada Novog Vinodolskog snosi samo troškove samo za jednog korisnika koji ima primanja do 1500 kuna mjesečno.