NOVI ZAKON Branitelji lakše u mirovinu, imat će i veće penzije, uvodi se i naknada za nezaposlene te ubrzava njihovo stambeno zbrinjavanje

SINJ, 21. 07. 2017. Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovom nazoči li su svečanom otvorenju vojarne "126. brigade HV-a. Foto: Mario Strmotić

Vlada je na posebnoj sjednici u Kninu, koja se održala prigodom 22. obljetnice Oluje, usvojila novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji donosi značajne izmjene u pogledu većih prava za ovu populaciju.

Novi Zakon, između ostalog, daje braniteljima daleko povoljnije uvjete za raniji odlazak u starosnu mirovinu, a donosi i povećanje najniže mirovine. Također, omogućava se zaposlenje branitelja bez obustave starosne i invalidske mirovine, ukida se rok za dokazivanje statusa branitelja i ratnog vojnog invalida, te se omogućava i pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili izvanbračne drugove te djecu umrlih branitelja i invalida pod povoljnijim uvjetima.

Uz to, uvodi se i naknada za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji (viši iznos u odnosu na opskrbninu i ovisi o duljini sudjelovanja u ratu), svake tri godine imaju pravo i na sistematski pregled, a svi stradalnici na rehabilitaciju. Uvode se i rokovi za stambeno zbrinjavanje, prošireno je i detaljnije uređeno pravo na prednost pri zapošljavanju, te se uvode i porezne olakšice za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja. Kada je riječ o obrazovanju, pravo na besplatne udžbenike i prednost pri smještaju u domove prošireno je i na djecu hrvatskih branitelja sa 100 i više dana sudjelovanja u ratu, a oni protiv kojih se vode postupci zbog ratnih zločina, imaju pravo na odvjetnika na teret proračuna.

(foto:narod.hr/jutarnji)