15 C
Otočac
Utorak, 28 lipnja, 2022

Obnovljena spomen-ploča za nevine hrvatske žrtve kod Gospićkog groblja

Nakon što su prošle 32 godine, danas smo u ime Ličko-senjske županije otkrili obnovljenu i konzerviranu spomen-ploču koja je postavljena na ogradnom zidu groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću u spomen na više stotina nevinih, hrvatskih žrtva koje su bez dokazane krivnje pogubljene u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.

Spomen-ploča je postavljena 22. srpnja 1990. godine na ogradni zid groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću, dok je od neprijatelja hrvatske državnosti trajno oštećena i devastirana u noći 6./7. kolovoza 1990. godine.

Tijekom prošlogodišnje eshumacije u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja koja se nastavlja i ove godine, na ovom lokalitetu eshumirani su posmrtni ostaci 102 žrtve koje su pohranjene u zajedničku kosturnicu.

Žalosno je kako je za obnovu i konzerviranje spomen-ploče za sjećanje na nevino stradale žrtve trebalo proteći toliko dugo vremena, ali ovim putem ujedno napominjem da je naša obveza da nikada ne zaboravimo sjetu i pijetet prema nevino stradalim hrvatskim žrtvama, a tako će biti dok god budem obnašao časnu dužnost župana ponosne Ličko-senjske županije-porucio je zupan Petry.