15 C
Otočac
Subota, 13 kolovoza, 2022

Odlična vijest za dio hrvatskih građana: Plaće će im narasti 50 posto

Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji 2023. procjenjuje se da će plaće asistenata porasti za 50 posto i da će uslugu moći koristiti oko 15.000 osoba s invaliditetom kojima će zakonske novine poboljšati uključenost u društvo i omogućiti što samostalniji život.

Novi Zakon korisnicima kojima je usluga potrebna u većem obujmu promijenit će kvalitetu življenja time što će imati na raspolaganju veći broj sati usluge osobne asistencije, a time lakše upravljanje vlastitim vremenom i aktivnostima”, kaže u razgovoru za Hinu dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) Marica Mirić.

Dodaje kako se ne smije zaboraviti i da je ovo usluga koja rasterećuje obitelj time što će i ona imati više prostora za djelovanje. Otvara se i mogućnost većeg zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI) i djelovanja na suzbijanje institucionalizacije.

Plan je da se u četvrtom kvartalu ove godine Nacrt prijedloga zakona o osobnoj asistenciji uputi na Vladu, a do kraja godine u proceduru usvajanja u Sabor, doznaje se u resornom Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.