Predsjednica Alumni kluba Veleučilišta “Nikola Tesla”: Hvala svima, uspješan mandat završavamo velikom konferencijom za turizam Like!”

Alumni klub Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću postao je u zadnje dvije godine vidljiv i prepoznatljiv po brojnim aktivnostima koje provodi upravo kao i predsjednica istog Marija Ružić. Pri kraju jednogodišnjeg mandata zamolili smo Mariju za kratki osvrt na doprinos kvaliteti kroz zajednički programski rad Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću i Alumni kluba Veleučilišta

-Provode li se aktivnosti na Veleučilištu i nakon diplome ?

Za početak, hvala Vam što ste primjetili rad Alumni kluba i hvala Vam što i ovim putem mogu predstaviti rad Alumnia.
Naravno, Veleučilište kako tijekom studiranja kroz Studentski zbor, tako i nakon studiranja kroz Alumni mladima omogućuje da se aktiviraju i doprinesu rastu i razvoju kako samog Veleučilišta tako i života mladih u Lici.

-Na koji način Alumni klub projektima za mlade obogaćuju studentski život u Gospiću ?

Alumni klub putem humanitarnih akcija, različitih projekata, interaktivnih radionica, predavanja i mnogih drugih sfera mladenačkog života obogaćuje studentski život u gradu Gospiću.

-Koje su, po Vama, prednosti studiranja na Veleučilištu ?

Kao prvo mogu istaknuti da Veleučilište svojim aktivnostima potiče potencijale mladih ljudi te ih usmjerava i obogaćuje njihova znanja i vještine.
Također, uz aktivan život studenata, Veleučilište svojim studentima pruža interaktivnu nastavu putem koje studenti mogu steći praktična znanja stečena paramentnim praćenjem tržišnih potreba.
Veleučilište je prepoznatljivo po kvalitetnoj organizacijskoj i komunikacijskoj potpori svakom studentu i gotovo individualnom radu profesora sa svakim od studenata.

– S obzirom da je i neformalno stjecanje praktičnog znanja jedan od ključnih elemenata u strategiji cjeloživotnog učenja u EU, prate li projekti Veleučilišta navedenu primjenu ishoda učenja u stvarnim situacijama ?

Veleučilište u potpunosti prati stjecanje praktičnog znanja u strategiji cjeloživotnog učenja putem EU projekata, između kojih mogu izdvojiti projekt u kojem sam sudjelovala, “Akademija regionalnog razvoja i fondova EU” financiranog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU putem kojeg su studenti upoznati sa trenutnim projektima na području županije, ali i pisanjem istih. Također, mogu istaknuti da je Studentski zbor putem projekta Akademije osvojio put u Bruxelles gdje smo imali priliku posjetiti Europsku komisiju.
Jedan od projekata financiranih od EU je i projekt “Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran” putem kojeg su studenti u suradnji sa Fakultetom prometnih znanosti upoznali Ličko-senjsku županiju i sudjelovali u anketiranju i brojanju putnika u županiji.
“Tesla za društveno korisno učenje” je projekt koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u kojem su Veleučilište, LAG Lika i HGSS stanica Gospić osmislili projekt s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinca u oblikovanju društva te popularizaciji volonterstva.
Slijedom navedenih projekata financiranih od strane EU možemo vidjeti da na Veleučilištu postoji različit spektar aktivnosti u koje se studenti mogu uključiti kako putem EU projekata, tako i putem navedenih projekata koje provodi Veleučilište, Studentski zbor ili Alumni klub.

– S tim u svezi, na koji način studiranjem na Veleučilištu studenti postaju aktivni članovi zajednice, odnosno dionici društvenih promjena ?

Samim upisom na Veleučilište naši studenti postaju dionici promjena jer ih Veleučilište na samom početku kroz kolegije i projekt “Tesla za društveno korisno učenje” usmjerava na aktivizam i volonterstvo.
Također, kroz različite projekte, druženja, humanitarne akcije i organizacijom mnogih drugih događaja kroz Studentski zbor i Alumni klub studenti Veleučilišta postaju dionici društvenih promjena.

-Bili ste aktivni i na području društveno odgovornog i humanitarnog djelovanja ?

Istina, kako putem Studentskog zbora, a samim time i Alumni kluba u zadnjih nekoliko godina i sama sam aktivni dionik društveno odgovornog i humanitarnog djelovanja.
Kod meni osobno dražeg, humanitarnog djelovanja, mogu istaknuti da smo putem humanitarne akcije “Za ljepši Božić obitelji Burić” cijelu Hrvatsku “dignuli na noge” kako bi pomogli šesteročlanoj obitelji da sa osmijehom i materijalnim potrepštinama dočeka Božić.
Uz navedenu humanitarnu akciju, kroz različite humanitarne akcije pomogli smo i obitelji Piršljin kojoj je neto prije Božića izgorila kuća, također smo pomogli i Martinu Kutnaru, supertalentu pri kupnji harmonike, kroz nekoliko humanitarnih akcija pomagali smo i Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Pčelice”, to su neke od humanitarnih akcija koje je u posljednjih nekoliko godina provodio Alumni klub i Studentski zbor.

Da ne duljim previše, Alumni klub i Studentski zbor aktivni su i u društvenom djelovanju, u kojem ću između mnogih aktivnosti istaknuti posljednji projekt Alumni kluba financiran od Grada Gospića, putem kojeg smo mlađoj populaciji grada Gospića prezentirali rad mladih na Veleučilištu, putem društvenih igara naučili smo mlade kako se mogu upoznati sa kulturnim spomenicima grada Gospića, a također su mladi svoje vještine mogli istaknuti i na karaokama.

-Kruna na kraju mandata upravo je organiziranje nadolazećeg stručnog predavanja pod nazivom “Glavne odrednice razvoja turizma na području Ličko – senjske županije” koje će se održati 14. studenog ?

Kako kažu, ono najbolje čuvam za kraj svog mandata, a to je upravo predavanje “Glavne odrednice razvoja turizma na području Ličko-senjske županije”.
Predavanje će održati uvaženi stručnjak izv.prof.dr.sc. Mili Razović, koji je nagrađen za poseban doprinos u razvoju turizma Republike Hrvatske, od Predsjednika RH odlikovan je odlikovan je visokim državnim odlikovanjem Redom hrvatskog pletera 1998.godine. Osim navedene nagrade možemo istaknuti da je u svom bogatom radnom iskustvu bio direktor turističkog ureda – turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, stručni suradnik za Turizam Privredne komore Dalmacije-Split; Rukovoditelj službe za turizam i trgovinu – Gospodarska komora Split.

Nakon predavanja održati će se panel rasprava na temu predavanja u kojoj će sudjelovati stručnjaci iz Ličko-senjske županije:
Ana Rukavina – Stilinović, univ.spec,oec.,pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije:
Marija Turkalj, mag.spec.oec., voditelj službe marketinga i prodaje NP Plitvička jezera; Ivan Radošević, direktor TZ Ličko-senjske županije; Petra Butković, mag.oec., voditeljica Klastera Lika Destination; Mirjana Troha, voditeljica prodaje Hotela Stara Lika; Maja Strilić, direktorica TZ Grada Gospića; Ivana Starčević, mag.ing.agr., v.d. voditeljica LAG-a LIKA

Na panelu će također sudjelovati Filip Jurišić, zamjenik predsjednika Studentskog zbora Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću koji će predstaviti studente Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću.

Ovim putem u ime Alumni kluba pozivam sve stanovnike Ličko-senjske županije, poduzetnike, obrtnike, osobe koje će se baviti ili se bave turizmom da dođu na predavanje Glavne odrednice razvoja turizma na području Ličko-senjske županije, 14. studenog 2018. (srijeda) u 12:00 sati na Veleučilištu “Nikola Tesla” u Gospiću, Ulica bana Ivana Karlovića 16.

Ali, to nije sve, ekskluzivno Vam najavljujem i Alumni party koji će se održati 23. studenog 2018.godine u Capitano clubu u Gospiću.
Alumniste, studente i mlade zabavljati će student Nikola Vrban koji je javnosti poznatiji kao DJVRXX, a također ćemo u sklopu Alumni partya napraviti i Karaoke party u kojima će se mladi moći okušati i putem kojih uvodimo novi način zabave među mladima u gradu Gospiću.
Također, sudionike Alumni partya očekuju i nagrade.

Marija, čestitamo i zahvaljujemo na svemu ostvarenom te nastavljamo suradnju..

(S.J.)