18.9 C
Otočac
Petak, 18 rujna, 2020

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović: “Biti u Lici znači biti u srcu Hrvatske!”

Svečanost obilježavanja Dana Ličko-senjske županije nastavljeno je danas svečanom sjednicom Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Ovaj događaj posebno je uveličao dolazak predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Svečanoj sjednici uz domaćine, župana ličko-senjskog Darka Milinovića i predsjednicu skupštine Nadu Marjanović nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – saborski zastupnik Marijan Kustić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar prometa Oleg Butković, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i brojni drugi uzvanici iz društvenog i političkog života.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović zahvalila se domaćinu, županu Milinoviću na srdačnom dočeku i hrvatskim zastavama.

“Biti u Lici, uvijek je osobita povlastica. To znači biti u srcu Hrvatske. Lika je poveznica našeg sjevera i juga. Ličani su i perom i mačem bili na prvoj crti hrvatskog domoljublja’, kazala je na početku obraćanja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Rješavanju demografske krize posvetila sam se jer je to gorući problem, strateško pitanje opstanka i razvoja društva i države. Uskoro ću svoje mjere javno predstaviti, u dogovoru s Vladom ili sama. Pozivam Vladu da se zajedno primimo rješevanja tih problema. Agrokor ne može biti izgovor za neprovođenje reformi. Nije to jedini hrvatski problem’, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Koliko je bitno provoditi reforme predsjednica je podsjetila na primjeru porezne reforme. Zabilježen je proračunski suficit i pozitivne promjene u gospodarstvu, rekla je predsjednica, dodavši da sve to ide u prilog daljnjem poboljšanju kreditnoga rejtinga i investicijske klime i konkurentnosti u Hrvatskoj.

“Rast plaća bitan je uvjet zaustavljanja iseljavanja, koje je na nekim područjima poprimilo katastrofalne razmjere”, kazala je predsjednica.

“Moram upozoriti i da prazan pogranični prostor predstavlja otvoren poziv za upad imigranata na državni prostor noseći sa sobom potencijalne ugroze”, rekla je predsjednica, istaknuvši da je u tom pogledu posebno ugroženo područje Ličko-senjske županije. “Naseljavanje je od ključne važnosti ne samo za sigurnost, nego i razvoj ove regije”.

“Pretpostavka tomu je donošenje hitnih demografskih mjera te donošenje gospodarskih mjera koje će donijeti ulaganje u ovu regiju. U određivanju i primjeni tih razvojnih mjera županije mogu i moraju imati veću ulogu. Zadaća je osnažiti županije. Lika može bolje i zna još bolje”, poručila je predsjednica.

U nastavku svečane sjednice Županijske skupštine podijeljene su nagrade i javna priznanja.

(https://www.lika-online.com/predsjednica-grabar-kitarovic-biti-u-lici-uvijek-je-osobita-povlastica-to-znaci-biti-u-srcu-hrvatske/lika-online.com/foto:Nikola Mraović)