Srijeda, 24 travnja, 2024

Priopćenje HDZ-a Ličko-senjske županije povodom smrti biskupa Mile Bogovića

U ime Županijske organizacije HDZ-a te svih gradskih i općinskih organizacija Hrvatske demokratske zajednice s područja Ličko-senjske županije, svih njezinih članica i članova, naših zajednica i u osobno ime, izražavamo duboko žaljenje zbog iznenadne smrti našega prvog Gospićko-senjskog biskupa, monsinjora dr.sc., gospodina Mile Bogovića.

 1. svibnja 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, koja je dobila ime Gospićko-senjska biskupija.
  Papa Ivan Pavao II. istodobno je imenovao mons. Milu Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije, a ustoličenje je proslavljeno 25. srpnja 2000. godine u Gospiću.
  Lik i djelo monsinjora Bogovića ostat će zapamćeno ne samo na našim prostorima, već i izvan granica Lijepe naše.
  Od vremena stvaranja Gospićko–senjske biskupije 1999. godine pa do današnjih dana osobnost biskupa Bogovića kao moralne vertikale u našoj županiji, sveprisutna je, bilo kao jedinstvenoga biskupa koji privlači narod svojom jednostavnošću i porukama koje ulijevaju nadu.
  Kao crkveni povjesničar koji svojim znanstvenim uratcima pokazuje raznolikost, a upućuje opet na baštinu hrvatskoga glagoljaštva kao i povijest biskupija Senjske i Modruške.
  Vrijedno je istaknuti Udbinu i Crkvu hrvatskih mučenika, kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskoga naroda do stvaranja samostalne i slobodne Hrvatske države, a cijelimprojekt je ugledao svijetlost dana praćen budnim okom idejnog začetnika monsinjora Bogovića.
  Uspostavljanje Gospićko-senjske biskupije i dolazak monsinjora u Gospić svakako nam je dao jedan moralni, duhovni, kulturni i znanstveni zamah, a monsinjor Bogović svojim velikim znanjem, duhovnim autoritetom, pravom kritikom i umjesnim savjetima za prosperitet našega kraja, živio je i nesebično djelovao.
  Otvaranjem zavičajne biblioteke u kući u kojoj je boravio, javnim nastupima, suradnjom s našim znanstvenicima s područja Like, ostavio je neizbrisiv trag.

Neka mu je laka hrvatska zemlja, počivao u miru božjem!

Predsjednik ŽO HDZ-a
Ličko-senjske županije
Marijan Kustić