Stiže toplinski val; u utorak i za vikend temperatura bi mogla biti i viša od 35 stupnjeva!

Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, piše 24 sata. “Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu ove godine.

Naime, prema osnovnoj definiciji, toplinskim valom zovemo period u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. U našoj unutrašnjosti prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26, pa je o valu vrućine možemo govoriti na oko 31”, kazala je Dunja Mazzocco Drvar. Tu granicu premašit ćemo već u utorak i, unatoč mogućem manjem osvježenju u četvrtak, vrlo vjerojatno će potrajati više od tjedan dana. Dapače, idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/vrucine-ljeto-dunja-mazzocco-drvar-toplinski-udar-1177417 – m.vecernji.hr