15 C
Otočac
Subota, 24 veljače, 2024

STRUČNJAK SAVJETUJE Daria Vukelić, mag. pharm.:Evo kako sam izgubila 7 kilograma!

Svi smo se bar jednom u životu susreli sa viškom kilograma, manjkom energije koji proizlazi iz istog i lošeg utjecaja na zdravlje.

Ovo je moj proces u 6 mjeseci. Razlika u kilaži: -7kg. Razlika u osjećaju: nemjerljiva.
Prvih mjesec dana samo sam vježbala, ponekad i 5x tjedno. Rezultat: nije ga bilo, ni najmanjeg pomaka. Nije ga bilo jer bih se nakon treninga “nagradila” velikom Milkom ili nekim hamburgerom.
Onda sam po stoti put skinula aplikaciju Myfitnesspal i odlučila brojati kalorije. U početku sam bila gladna, ali 0.5kg manje po tjednu bila je dovoljna motivacija da ne odustanem. Bio je ogroman šok vidjeti da je šaka tjestenine tako kalorična, a prije bi bile barem dvije šake na tanjuru i glad za pola sata; vidjeti da jedan mali kroasan iz pekare odgovara po kalorijskom unosu cijelom jednom ručku, u kojem ima i mesa i riže i svega.
Došla sam jako brzo do željene težine, a na zadnjem mjerenju vaga je pokazala +2kg u korist mišića. Napokon sam počela trenirati jer me to veseli, čini zdravijom i sretnijom, a ne samo zbog broja na vagi ili etiketi hlača.
Bilo je cheat dayeva, proslava, ljeta i sladoleda. Ali, nije se dogodilo ništa strašno jer je bitna – ravnoteža. I želja 😊
I dalje brojim kalorije. I uživam. Možda to zvuči malo ludo ali – mene veseli. Brojim iz dva razloga. Prvo, teško mi je odokativno reći koliko nečega pojedem i najčešće se podcijenim. Drugo, brojanje je jedini način koji će me spriječiti da ne pojedem pola Kraša za vrijeme PMS-a, sreće, tuge, svega…
I još jedan napokon: napokon shvaćam onu “80% prehrana, 20% trening”. Naučila sam na vlastitim greškama svu mudrost toga.
Vježbajte i jedite, to je sve 😊

Vaša Daria.