STRUČNJAK SAVJETUJE Daria Vukelić, mag. pharm.: Proteini nisu steroidi

Kada sam prvi put čula da netko uzima proteine, iznad glave se pojavio oblačić u kojem je bio ogroman čovjek, čovjek koji nije izgledao prirodno, čovjek koji je izgledao kao deset bodybuildera u jednom; žile koje se ocrtavaju po rukama, biceps veći od glave, mišići koji ne izazivaju divljenje, već nešto drugo. Malo sam pretjerala s opisom, ali istina nije puno dalje od toga.
Taj čovjek nije uzimao proteine, već steroide. Steroidi su, kada pričamo o sportu, hormoni; tada se zovu anabolički steroidi – derivati testosterona, muškog spolnog hormona. Jedna od uloga testosterona je anabolička, a to znači da utječe na izgradnju mišićnog tkiva. Ukratko rečeno, steroidi nisu prirodan put do izgradnje mišićne mase, a imaju i jako puno nuspojava o kojima se ne misli odmah nego tek kada se pojave problemi.
No, ovo nije članak o steroidima, već o proteinima i njihovim dobrobitima. Proteini ili bjelančevine su prirodne hranjive tvari, a njihov najveći izvor su jaja, meso (naročito piletina), tuna… Jako su bitni i u procesu mršavljenja i u procesu dobivanja mišićne mase. Ako smo u kalorijskom deficitu i mršavimo, a ne jedemo dovoljno proteina, gubi se mišićno tkivo, a masno ostaje. Ako smo u kalorijskom suficitu i vježbamo, a ne unosimo dovoljno proteina, mišići se ne mogu izgraditi i doći će do nakupljanja masnog tkiva.
Ponekad je teško održavati zdravu prehranu, a kamoli još paziti na omjere proteina, ugljikohidrata i masti. Zato postoje dodaci prehrani – proteini u prahu – koji nam pomažu da postignemo zadovoljavajući unos proteina u danu. Najpoznatiji je whey protein – to je protein sirutke koji se dobiva prilikom proizvodnje sira. Osim što izgrađuje novu i održava postojeću mišićnu masu, sadrži imunoglobuline koji štite od infekcija te pomaže izbalansirati razinu šećera u krvi. Postoje 3 oblika whey proteina: izolat, hidrolat i koncentrat. Razlikuju se u stupnju pročišćenosti i udjelu proteina i ostalih korisnih tvari.
Proteini mogu loše „sjesti na želudac“, usporiti probavu ili izazvati reakciju ako se ne podnosi laktoza. Zato postoje navedena 3 oblika i zapravo svatko može naći odgovarajući tip za sebe. Također, bilo bi dobro uzimati probiotike. To je uvijek preporuka, ali posebno sada naglašavamo jer mogu znatno olakšati ili čak spriječiti gore navedene probleme.
Zaključak svega je: nemojte bježati od proteina, to je kao da izbjegavamo jaja, piletinu, ribu. Bilo bi dobro unijeti što više proteina putem hrane, ali ako znamo da taj dan neće baš obilovati proteinima, whey je tu da spasi stvar.

Vaša Daria.