STRUČNJAK SAVJETUJE Daria Vukelić, mag. pharm.: Što sve treba imati kućna ljekarna?

Koliko puta vam se dogodila, kao iz vedra neba – temperatura, zubobolja, porezotina usred vikenda? Već sama situacija neugodna je i stresna i činjenica da nemate ništa pri ruci kako biste si pomogli nimalo ne olakšava nastalo stanje. Kako biste izbjegli takve probleme, u daljnjem tekstu pročitajte nekoliko farmaceutskih pripravaka koje bi svaka kućna ljekarna trebala imati.

BOL I TEMPERATURA: Analgetici i antipiretici su lijekovi protiv boli i visoke temperature. Najčešće korišteni su paracetamol i ibuprofen. Jako je bitno odrediti točnu dozu lijeka, naročito kada se radi o djeci.
Preporuka je: ne snižavati temperaturu koja ne prelazi 38°C osim ako to ne zahtijeva opće stanje bolesnika, ne trpjeti bol.

ŽGARAVICA:
Antacidi su lijekovi za smanjenje kiselosti želuca. Dolaze u raznim oblicima (gel, tekućina, tablete). Zajedničko im je korištenje više puta dnevno, 1 sat nakon obroka i prije spavanja, kada se osjete simptomi. Nikako se ne smiju uzimati preventivno.

PROLJEV:
Proljev može biti uzrokovan hranom. Tada koristimo aktivni ugljen koji će pokupiti toksine koji su uzrokovali problem. Drugi tip je infektivni proljev i tada se uzima loperamid ili racekadotril. Može se pojaviti i proljev uzrokovan antibioticima. Tada se uzimaju probiotici u dozi dvostruko većoj od uobičajene, a mogu se koristiti čak i preventivno.

KAŠALJ I GRLOBOLJA:
Na tržištu postoje sirupi, tablete, sprejevi i pastile protiv kašlja i grlobolje.
Ako vas muči suhi i nadražajni kašalj, uzmite proizvode s bijelim sljezom i trputcem ili preparat iz kemijske grupe s butamiratom . Za produktivni kašalj preporuke su jaglac i timijan ili preparati iz kemijske grupe s acetilcisteinom, bromheksinom ili ambroksolom. Kod kombiniranog kašlja pomažu islandski lišaj i bršljan.
Pastile i sprejevi za grlobolju mogu biti na biljnoj bazi: islandski lišaj, kadulja, bijeli sljez ili mogu sadržavati protuupalne djelatne tvari, antiseptike i anestetike.

ALERGIJE, UBODI INSEKATA:
U slučaju kožne reakcije na hranu, odjeću, nakit i ubode insekata, dobro je reagirati odmah i imati pri ruci kreme/gelove s antihistaminicima koji će smiriti alergijsku reakciju i olakšati simptome poput svrbeža i crvenila.
Antihistaminici se mogu uzimati i u obliku tableta.

RANE:
Antiseptici su broj 1 u ovakvim situacijama. Ako se ozlijedi koža (porezotina, ogrebotina, opeklina, ugrizna rana…), potrebno je odmah reagirati i očistiti ranu kako se ne bi razvila bakterijska infekcija. Među najčešće antiseptike ubrajamo vodikov peroksid (hidrogen), preparate na bazi joda, klorheksidin i oktenidin.
Gaze, zavojni materijal i flasteri obvezna su oprema ako se dogode ovakve povrede.

MIŠIĆNO-KOŠTANE OZLJEDE:
Postoji puno vrsta ozljeda ovog tipa, a kako ih ne bismo sve sada nabrajali, navest ćemo ukratko nekoliko zlatnih pravila:
• heparin kod podljeva
• pripravci koji hlade kod akutnih ozljeda, oteknuća, uganuća
• pripravci koji griju kod kroničnih ozljeda, ukočenosti, reume; prije treninga
• pripravci s analgeticima kod svih bolnih ozljeda
Ovo su samo smjernice i mala pomoć za one koji su se izgubili u moru preparata na tržištu. U ljekarni jako puno ljudi uzima i paracetamol i ibuprofen, jedan za glavobolju, drugi za temperaturu, a zapravo je dovoljno kupiti jedan od njih i na taj način pobrinuti se i za temperaturu i za bolove. I ovaj put vrijedi uzrečica: manje je više.

Vaša Daria.