15 C
Otočac
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

U Brinju održana prezentacija socijalne usluge dnevnog boravka

U četvrtak 02.02.2017. godine u prostorijama Osnovne škole Luke Perkovića u Brinju predstavnici Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce održali su prezentaciju izvaninstitucijske socijalne usluge poludnevnog boravka koju namjeravaju pružati potencijalnim korisnicima u Brinju. Prezentaciji su prisustvovali i načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić sa suradnicima te ravnateljica OŠ Luke Perkovića Marija Vičić.


Na samom početku prezentacije govorio je ravnatelj Centra „Izvor“ Nikica Sečen koji je istaknuo kako je ovaj program izvrstan primjer suradnje u lokalnoj zajednici odnosno suradnje lokalne samouprave sa školom i socijalnim institucijama. Pokretanje ovog tipa socijalne izvaninstitucijske usluge događa se po prvi put u Ličko-senjskoj županiji te je naglasio kako je u tom smislu Općina Brinje prva prepoznala važnost pružanja socijalnih izvaninstitucijskih usluga svojim građanima.

Nakon ravnatelja Sečena, o samoj usluzi govorile su djelatnice Centra „Izvor“ psihologinja Katja Borovac i socijalna radnica Ivana Azinović Vukelić koje će provoditi uslugu, a koje su istaknule kako se radi o preventivnom programu koji uključuje usluge stručnih suradnika: psihologa, socijalnih radnika, defektologa, logopeda i odgajatelja koji će u individualnom pristupu svakom pojedinom potencijalnom korisniku utvrditi koji oblik pomoći je potreban navedenoj obitelji.

Poludnevnim boravkom se osigurava zadovoljavanje životnih potreba djece i mladih u dobi od 7 do 18. godina. Usluga se može pružati jedan do pet dana u radnom tjednu, četiri do šest sati dnevno, ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika. Pravo na uslugu priznaje se rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb. Ciljevi koji se postižu su povećanje dostupnosti socijalnih usluga obiteljima, unapređivanje roditeljskih vještina, senzibiliziranje lokalne zajednice za potrebe korisnika socijalnih usluga i razvoj kvalitetnog mrežnog pristupa pružanja socijalnih usluga u zaštiti djece i obitelji u lokalnoj zajednici. Ovim programom preveniraju se rizični oblici ponašanja djeteta, potiče se razvoj samopouzdanja, samokontrole, socijalnih vještina i tolerancije. Također, razvijaju se navike zdrave prehrane, higijenske navike, radne navike, samostalnost i odgovornost, te u konačnici uspješno savladani nastavni sadržaji, uspješan završetak razreda te upis u željenu srednju školu. Djelatnice Centra „Izvor“ naglasile su kako roditeljima treba pojasniti kako se ovdje ne radi o klasičnom produženom boravku koji je inače u nadležnosti škola nego se radi o puno kompleksnijem i sadržajnijem programu u kojem se ne radi samo s djecom nego se pomaže cijeloj obitelji da svladaju specifične poteškoće s kojima se možda susreću u svakodnevnom životu. Na kraju prezentacije, ravnatelj Nikica Sečen je naglasio kako početak provođenja usluge ovisi o Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje izdaje suglasnost za početak rada, a realni vremenski okvir u kojem će usluga zaživjeti u Brinju je druga polovica ožujka. Isto tako, zahvalio se načelniku Zlatku Fumiću što je prepoznao važnost programa i što razumije potrebe svojih građana, ali i na ustupljenom prostoru za provođenje navedene socijalne usluge. Općina Brinje je naime već potpisala ugovor s Centrom „Izvor“ o davanju na korištenje prostora bivše ljekarne u Frankopanskoj ulici što je bio jedan od preduvjeta za realizaciju programa i traženje suglasnosti nadležnog Ministarstva.
Okupljenima se obratio i načelnik Zlatko Fumić koji je pozdravljajući prisutne izrazio zadovoljstvo što će se program provoditi upravo u Općini Brinje i istaknuo da će Općina sufinancirati troškove programa u dijelu koji se odnosi na možebitno participiranje roditelja u plaćanju usluge ili putnih troškova, a to će odrediti nadležni Centar za socijalnu skrb ovisno o socio-ekonomskom statusu potencijalnih korisnika.

Ana Manjerovi