U KIC-u održano predavanje o Kraljevini Jordan

Sinoć je u KIC-u Gospić održano putopisno predavanje  na temu Kraljevina Jordan i Sinajski poluotok. Jednu od najgostoljubivijih zemalja na svijetu gospićkoj publici predstavila je prof. Mira Pavlica-Stojčević.

Biblijske priče, izgubljeni gradovi, Lawrence od Arabije samo su neke od asocijacija kada se spomene Jordan. Međutim, Jordan nije samo prijateljska šalica čaja s lokalnim stanovnicima. Jordan obiluje i znamenitostima, a najveća turistička atrakcija je drevni “grad u stijeni” Petra. Radi se o gradu starom najmanje 2500 godina koji je bio prijestolnica carstva Nabatejaca, pustinjskog arapskog plemena porijeklom iz Jemena i Saudijske Arabije, sve do propasti 106. godine Nove ere. U sljedećim stoljećima, Petra je nestala sa svih karata i tisuću godina postojala samo u legendama. Drevni grad, oko kojega je, kako kažu, “vrijeme stalo”, ponovo je otkrio švicarski avanturist Johann Burckhardt u 19. stoljeću. Petra je jedna od najpoznatijih svjetskih lokacija pod zaštitom UNESCO-a.

Tu je i pustinjski pejsaž Wadi Ruma koji je oduševio čuvenog Lawrencea od Arabije. Wadi Rum je selo na početku velike pustinje i bio je njegovo omiljeno mjesto. Nezaobilazna je i brdo Nebo obilježeno spomenom na proroka Mojsija, legendarno mjesto njegove smrti. Sa uzvisine nasuprot crkve pruža se pogled na Jordansku dolinu i Mrtvo more. Jordan obiluje i ostacima rimskog carstva: palačama, kazalištima, crkvama. Hašemitska Kraljevina Jordan danas je moderna zemlja mnogobrojnih antičkih i biblijskih lokaliteta, koji uvijek iznova privlače pažnju i bude zanimanje za vrijeme legendi, mitova, proročanstava. Crveno i Mrtvo more obilježavaju njena granična područja, a unutrašnjost obiluje starim gradovima, mjestima isprepletenima arapsko-kršćanskim utjecajima.