U Senju započeo projekt izgradnje vjetroparka kineske tvrtke Norinco International vrijedan 160 milijuna eura

Nakon susreta u Pekingu s upravom kineske tvrtke Norinco, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti u povodu izgradnje vjetroparka Senj.
Prije svečanosti, predsjednik Vlade sastao se s predsjednikom Uprave tvrtke Norinco International Wangom Yitongom.
Istaknuo je da je ovaj projekt sjajan primjer gospodarske suradnje između Hrvatske i Kine, dodavši da za hrvatsku Vladu on predstavlja otvaranje nove stranice i snažnu poruku investicijskoga karaktera. Pritom je naglasio da su investicije, uz fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme, ključna sastavnica politike Vlade.
Izrazio je zadovoljstvo što će se izgradnjom vjetroparka ojačati proizvodni kapaciteti električne energije iz obnovljivih izvora energije, na taj način vodeći računa i o zaštiti okoliša, te modernizirati postojeća elektroenergtska mreža.
Investicija je vrijedna 160 milijuna eura, a radi se o 39 vjetroagregata ukupne snage 156 megawata.
Dodao je da će Općina Brinje i Grad Senj uprihoditi ukupno 5,5 milijuna kuna godišnje na temelju vjetroenergetske rente.
Intenzivira se gospodarska suradnja Hrvatske i Kine
Uz kinesku kompaniju, dio radova vodit će hrvatski podizvođači, što znači da će realizacija ovoga projekta u iduće dvije godine zaposliti najmanje 100 ljudi.
Premijer Plenković kazao da simbolika ovoga projekta, samo nekoliko dana nakon njegovoga radnog posjeta Kini i dva dana uoči dolaska potpredsjednice kineske vlade u Hrvatsku, potvrđuje visok intenzitet sadržajne i projektno orijentirane suradnje između dvije zemlje i nastavlja se na politički dijalog dvojice predsjednika vlada koji su se u protekle dvije godine susreli čak pet puta.
Ovom je prigodom predsjednik Vlade izrazio posebno zadovoljstvo što će Hrvatska biti domaćin sljedećeg sastanka na vrhu Kina + 16, na proljeće 2019.
Činjenica da kineska kompanija gradi Pelješki most, uz ovaj projekt, poticaj je da se i u drugim granama gradi intenzivna suradnja, poručio je premijer Plenković.
Naglasio je da boljem poznavanju Hrvatske u kineskome društvu pridonosi i četvrtina milijuna kineskih turista ove godine, a hrvatsku odlučnost da bude prisutnija na kineskom tržištu potvrdilo je i otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju prije nekoliko dana, kojem je prethodilo otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore prošle godine.
„Želimo da ovi primjeri unaprijede trgovinsku razmjenu koja sada iznosi oko milijardu dolara, a to posebno stavljam u kontekst referentnoga skupa, velikog kineskog uvoznog Expoakoji je održan u Šangaju i na kojem je kineski predsjednik XiJinping pokrenuo veliki ciklus otvaranja tržišta od 1,4 milijarde ljudi za partnere iz cijeloga svijeta“, rekao je premijer Plenković.
Naglasio je da Hrvatska s Kinom želi intenzivirati gospodarsku suradnju osobito u području infrastrukture, s posebnim naglaskom na željeznički promet i daljnje ulaganje u hrvatske luke.
„Vjerujem da će iskustvo Norinca u Hrvatskoj biti poticaj drugim kineskim kompanijama da bolje upoznaju naše tržište“, poručio je na kraju predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalivši svima koji su pridonijeli da ovaj važan energetski projekt započne s realizacijom.

(VRH)