Subota, 18 svibnja, 2024

UDRUGA “ZELENA DOLINA” Ovo su prava branitelja i njihovih obitelji iz novog zakona!

Udruga “Zelena dolina” iz Otočca jučer je sudjelovala na tribini o novom Zakonu za branitelje i njihove obitelji te označila sva prava koja se stječu i sve što se mijenja za branitelje i to:

Zakon je stupio na snagu 14. prosinca prošle godine. Najbitnije izmjene Zakona ukratko:

  • naknada za nezaposlene hrvatske branitelje, (poznata kao nekdašnja „opskrbnina“ koja je do 2014. godine bila u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja. Za tu mjeru su u 2018. godini osigurana najveća sredstva na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, odnosno 104 milijuna kuna. Pravo na ovu naknadu ostvaruju nezaposleni branitelji koji ispunjavaju uvjete o najmanje sto dana sudjelovanja u Domovinskom ratu. U slučaju ove mjere, koja se smatra socijalnom, ne radi se o sto dana borbenog sektora, već sto dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok sudjelovanje u borbenom sektoru donosi povećanje te naknade. Njezin početni iznos od 1097 kuna može se povećati, ovisno o broju dana sudjelovanja u borbenom sektoru s dodatnih 30 lipa po danu. Primjerice, ako je netko bio sto dana u borbenom sektoru, na iznos od 1097 kuna dodat će mu se još 30 kn.
  • otvaranje roka za ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja za sve one sudionike Domovinskog rata koji taj status nisu uspjeli regulirati do 2017.g., te roka za ostvarivanje prava na podnošenje zahtjeva za status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) temeljem bolesti. Stupanjem na snagu ovog Zakona, svi oni koji smatraju da bi trebali imati status HRVI mogu podnijeti zahtjev u uredima državne uprave“.
  • Povećanje najniže mirovine kreće već od 1. ožujka ove godine za sve korisnike najniže mirovine, ovisno o broju dana sudjelovanja u borbenom sektoru i to za nešto manje od 50 lipa po danu borbenog sektora, a ostala mirovinska prava koja smo predvidjeli novim Zakonom bit će u primjeni od 1. siječnja 2019. godine, što treba naglasiti da bi branitelji znali. Za 2019.g. za mirovinska prava osigurano je 245 milijuna a utvđeno je  kako je trenutno oko 32 tisuće branitelja korisnika najnižih mirovina. Korisnici takvih mirovina ne mraju podnosti nikakve zahtjeve veće će to automatikom riješiti HZMO u dogovoru sa Ministarstvom branitelja.
  • u starosnu mirovinu odlazi se sa 65 godina, umanjeno za broj dana sudjelovanja u borbenom sektoru. Prvi uvjet je najmanje sto dana u borbenom sektoru do pet mjeseci. Takve osobe bi mogle i ći četiri mjeseca ranije u starosnu mirovinu. Ako su sudjelovali više od pet mjeseci, rok za umirovljenje se skraćuje za svaki mjesec sudjelovanja u borbenom sektoru. Dakle, oni branitelji koji su bili tri godine u borbenom sektoru u starosnu mirovinu mogu ići sa 62 godine. Uvjet je 15 godina radnog staža. Kod prijevremene mirovine nije se ništa mijenjalo što se tiče Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“
  • mjera iz mirovinskih prava branitelja je i rad uz mirovinu. Do sada hrvatski branitelj koji je bio u starosnoj mirovini, mogao je raditi do 4 sata bez obustave ili smanjenja mirovine. Moći će to i prema novom Zakonu. Uz profesionalnu mirovinu, branitelji su mogli raditi do 8 sati, uz ostvarivanje pola mirovine, odnosno koeficijent 0,50. Sad će to moći uz dvije trećine mirovine, odnosno koeficijent 0,66. Najviše prijepora bilo je oko invalidskih mirovina i opće nesposobnosti za rad, obzirom da sama hrvatski branitelji koji su u mirovini uz opću nesposobnost za rad, mogu raditi manje od 3,5 sata dnevno, s ugovorom o radu, bez umanjenja mirovine i bez kontrolnog pregleda prije i poslije rada,
  • zdravstvene mjere za sve hrvatske branitelje – nasatavak provođenja preventivnih sistematatskih pregleda za što je osigurano 20 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja,
  • u pripremi je i Nacionalna strategija za očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja koja će biti donesena u roku 60 dana od dana stupanja novog zakona na snagu, uz napomenu da pravo na medicinsku rehabilitaciju imaju svi branitelji koji imaju oboljenje i oštećenje organizma, a ne s amo ratni vojni invalidi.

(Udruga “Zelena dolina”/ Nada Rogić)