UMJESTO PSA OVČARA IMA NOJA DA MU ČUVA STADO ‘Moj afrički noj zove se Koza jer je koza: ide s njima na ispašu, brsti bilje..

U malom mjestu Grbaševcu u općini Rasinja mještanin Damir Geci uzgaja koze. Može se pohvaliti s njih 48, ali i dva jarca s kojima svakodnevno ide na ispašu, brine se o njima, hrani ih, a zajedno sa suprugom dvaput dnevno ih podoji. No, umjesto psa ovčara, Damir ima drugog ljubimca koji pazi na njegovo blago. Riječ je o afričkom noju kojeg od milja zove Koza. Zašto Koza, upitali smo marljivog Damira.

– Pa zato jer je koza – našalio se on, ali i pojasnio svoju pomalo neobičnu tvrdnju. Nojevi, inače, nisu previše pametne životinje, pa otud narodna uzrečica ‘ne guraj glavu u pijesak kao noj’. Njegov noj, kako nam je rekao, zapravo misli da je koza jer živi s njima toliko dugo da se ponaša poput koze.

Noj ide s kozama na ispašu, brsti bilje, pije vodu kada oni piju, a vidjeli biste kako se prema njima zaštitnički ponaša kada se uplaše. Da sada uđete unutra u ovaj ograđeni prostor, začas bi vas napao – rekao je Damir i dodao kako i njega ‘šturka’ kljunom.

(Tekst/foto:Karlo Eisenbeisser/Podravski list)