15 C
Otočac
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Zašto pojedinci misle da narod ne zna čitati?

Predsjednik SDP-a Gospić Nikola Maras danas je zatražio objavu reagiranja na tekst koji je objavio portal Lika-Online a koji smo i mi prenijeli sa istog portala vezano uz događanja na Veleučilištu „Nikola Tesla“ u Gospiću, te se u cilju pravovaljanog i točnog informiranja javnosti nakon čitanja dokumenata za koje je g. Maras tražio objavu osjećamo dužni dati komentar.

Kako se iz reagiranja da zaključiti, g. Maras navodi čitatelje na zaključak da je Statut o kojem je riječ navodno zakonit te isto kako se također da zaključiti potkrepljuje presudom Visokog upravnog suda.

Pritom je g. Maras zaboravio spomenuti jednu jako bitnu stvar vidljivu iz navedene presude a to je da sud kojem je dopis upućen nije našao razloga da pokrene postupak ocjene zakonitosti Statuta zato što taj sud nije nadležan za ocjenjivanje zakonitosti Statuta pa je zato– odbio zahtjev.

Drugim riječima, zahtjev da se utvrdi da li je statut zakonit upućen je na krivi sud koji to nema ovlasti ocijeniti pa je zato odbio zahtjev, a ne zato što je sa Statutom sve u redu.

Nikola Maras je i u drugom „dokazu“ ponovno zaboravio spomenuti jednu bitnu i vidljivu stvar: da je presuda čiju je objavu zatražio prvostupanjska, dakle nije pravomoćna te se kao takva ne smije komentirati jer se isto smatra utjecajem na sud (osim ako g. Maras ima spoznaje da će drugostupanjski sud presuditi protiv Branislava Šutića što bi onda ukazivalo na to da isti utječe na sudove za što se iskreno nadamo da nije slučaj?), jer je na istu moguće uputiti žalbu koju će viši sud tek razmatrati, dakle presuda još nije konačna.

Nije poznato da li je g. Maras imao lošu namjeru ili nije imao spoznaju o navedenome ali u svakom slučaju nije lijepo da se javnost polovičnim činjenicama navodi na pogrešne zaključke.

Istina (možda) ima mnogo lica ali to ne znači da ljudi ne znaju čitati.