Žele da postane brend: Najpoznatiji lički genijalac uskoro će dobiti svoju kulturnu rutu?

Upravo je iz jedna male sredine potekao i sam Tesla. Više od 30 institucija u njegovu rodnom Smiljanu potpisalo je povelju koja će dovesti do kandidature za kulturnu rutu.

“Jedan od ciljeva je turizam, ali nije jedini. Tu su i suradnja, mladi, znanost, edukacija i znanstveno stručni projekti”, kaže Dijana Katica iz Kluba članova Selo.

Sve su to ciljevi koje ruta mora ispuniti, ali i imati partnerstvo drugih zemalja. U Europi su to Slovenija, Mađarska, Češka i Francuska.

Ono što će kandidirati Hrvatska, želi, govori se, i Srbija. “Vjerujem da Hrvatska ima najsnažnije argumente zbog činjeniva i onoga što je nepobitno u smislu rođenja, djelovanja, obrazovanja, gdje postoje tragovi”, kaže Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma.

Potencijal ovog ličkog genijalca sve se više koristi. “Možete vidjeti Teslu na svakom koraku, ali vjerujem da s Teslom možemo puno,puno više”, kaže Ivan Radošević iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije.

Slažu se s tim i posjetitelji Tesline rodne kuće i memorijalnog centra, a hrvatsku baštinu i vrijednost najprije će gledati stručni odbor. Hoće li iz rodnog mjesta ovog velikana krenuti prva kulturna ruta kojom upravlja Hrvatska, bit će poznato tek u svibnju sljedeće godine, kada Odbor za kulturne rute Vijeća Europe donese odluku na temelju strogih kriterija.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nikola-tesla-posluzio-je-kao-inspiracija-za-kulturnu-rutu-u-svibnju-ce-biti-poznati-rezultati-konacne-odluke—567638.html?fbclid=IwAR1oyjUdSFfGSVMrMpRbLbkukFFGcFzmGZcKfDR96kz9GaCyrA6ptm0La3Q