Znanstvenik Gordan Lauc: “zbog korona virusa svijet će postati bolje mjesto”

Foto:Davorin Višnjić


Znanstveni krugovi jako su dobro upoznati s prof. dr. sc. Gordanom Laucom, ali široj javnosti relativno je nepoznat. No, riječ je o vrhunskom stručnjaku za koronavirus kojem je specijalnost molekularna biologija, usto je i direktor Projekta ljudskog glikoma.

“Kao vječni optimist vjerujem da će svijet nakon ove pandemije postati bolje mjesto. Već sada vidimo da su utihnuli razni antivakseri, a medijima dominiraju znanstvenici i stručnjaci koji znaju o čemu govore. Nažalost ljudima treba nekakav stvarni problem kako bi naučili razlikovati bitno od nebitnog i stvarno od izmišljenog. Kad nemate stvarni životni problem, onda vas opterećuju raznorazne gluposti i ne uočavate koliko su one nebitne”, kazao je Lauc i dodao:

“Ova pandemija će nas naučiti da razlikujemo one koji znaju što govore od onih koji samo pametuju o nečemu o čemu znaju jako malo. Isto tako vidjet ćemo veliku razliku u regijama ili zemljama u kojima se odgovorno ili neodgovorno upravlja. Primjerice, naprosto boli gledati kako se razvija situacija u SAD-u, gdje je krajnje neodgovorna i antiznanstvena politika trenutne administracije dovela do nezamislivog kaosa.

izvor: www.rtl.hr