15 C
Otočac
Subota, 13 travnja, 2024

Ako ste ljubitelj čokolade osigurajte si zalihu jer je izgledno da će njena cijena značajno rasti

Proizvođači ne mogu izbjeći poskupljenje čokolade, cijena kakovca najviša u zadnjih 47 godina

Mnogima omiljenoj čokoladi mogla bi papreno porasti cijena. Globalne cijene kakaovca snažno su porasle zbog suše u zapadnoj Africi koja je naveliko naškodila nasadima.

Prema prosjeku posljednja 52 tjedna londonske burze ostvarena cijena kakaovca porasla je za čak 150% i tako dosegla rekordnu razinu u zadnjih 47 godina. Ovakvo kretanje cijena kakaovca utječe na poslovanje svih proizvođača na svijetu, pa tako i – hrvatskih.Specifična aroma
“Riječ je o ključnoj sirovini za proizvodnju čokolada i pralina koje predstavljaju veliki udio u volumenima Kraševe proizvodnje, a kakaovac je važan i za naše proizvode iz kategorije keksa i vafla u kojima isto koristimo kakao dijelove, a u svojim proizvodima koristimo kakaovac iz zemalja Zapadne Afrike koji ima specifičnu aromu na koju su naši vjerni potrošači navikli”, objasnili su iz Kraša.

Prije godinu dana, kakaovac se bio blizu cijene od 2600 dolara po metričkoj toni, dok su još prije mjesec dana cijene bile oko 4000-4200 dolara po metričkoj toni. U međuvremenu, prošle godine su i cijene šećera, drugog ključnog sastojka čokolade, također porasle za oko 25 posto. U srijedu je na međunarodnoj burzi zabilježen rast od 2,81 posto u cijeni, a tona kakaovca mogla se kupiti za 5773 dolara za tonu. Rekord je, inače, cijena dosegla 8. veljače (5874 eura).

Kakaovac je, objašnjavaju stručnjaci, poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Padaline su se prorijedile u Gani i Bjelokosnoj Obali, a dva najveća svjetska proizvođača kakaovca pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina. Zbog toga se u nezgodnoj situaciji našlo i Zvečevo iz kojeg nam kažu kako ne mogu utjecati na ova događanja i primorani su svoje poslovne politike prilagoditi novim okolnostima.

( Poslovni dnevnik/ID)