15 C
Otočac
Subota, 13 kolovoza, 2022

ANALIZA U Hrvatskoj nema proizvoda koji nije poskupio,najviše ulje, kruh i mlijeko!

Galopirajuća inflacija prešla je dvoznamenkastu razinu, a statistika govori da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u Hrvatskoj narasle u svibnju na godišnjoj razini za 10,8%, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića narasle za 15,2%.

Iz konzultantske agencije Smarter, specijalizirane za analize iz segmenta poljoprivrede i prehrane, ističu da je najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa cijena ostvaren u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 3,94 postotna boda.

Veliki rizik
Prema EU analizi usporednih cijena hrane za travanj, nema ni jedne kategorije proizvoda u segmentu hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj koja nije zabilježila rast u odnosu na lani.

Podaci pokazuju da su na godišnjoj razini u našoj zemlji najviše rasle cijene ulja 27,6%, kruha i proizvoda na bazi žitarica gotovo 19%, zatim mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja 17%, mesa 11,8%, povrća 10,5%, šećera, džemova, konditorskih proizvoda 9,4%, te voća 6,8%.

“Za sad većina europskih gospodarstava ne bilježi dva uzastopna kvartala negativnog rasta što bi značilo ulazak u recesiju, no svi pokazatelji i trendovi upućuju na značajno umanjenje gospodarskih aktivnosti koje stvaraju veliki rizik od recesije od početka iduće godine te daljnji rast cijena hrane.

(A.P.)