15 C
Otočac
Utorak, 26 listopada, 2021

BROJNE DELICIJE! U utorak 19.10. NP Plitvička jezera održava se 4. Festival šljiva!

Povodom održavanja 4. Festivala šljiva u Nacionalnom parku Plitvička jezera pozivamo Vas da nam se pridružite na manifestaciji koja će se održati u utorak 19. listopada 2021. godine u 14:00 sati u restoranu Lička kuća gdje ćete imati priliku degustirati brojne slastice i jela s dodatkom šljiva te ličku šljivovicu s certifikatom Lika Quality.

Ova manifestacija inspirirana je tradicijom koja Ličane veže uz šljivu bistricu, domaću sortu šljiva, koja se već nekoliko stoljeća uzgaja u Lici i ubraja u skupinu najboljih na svijetu. Njeni plodovi imaju višestruku primjenu: koriste se za konzumaciju, pripremu pekmeza, džemova i slastica kao i za pečenje čuvene ličke rakije. Stoga je mnogi s pravom nazivaju kraljicom šljiva i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara. 

Poznato vam je kako je destinacija Lika već drugi put za redom uvrštena u skupinu sto svjetskih održivih destinacija „TOP 100 Global sustainable destination“ a projekt Lika Quality nagrađen 3. nagradom u svijetu kao projekt održivog razvoja destinacije. Također, izvještaj Europske komisije o putovanjima ističe Liku kao primjer destinacije koja je na održiv način povezala lokalne proizvođače te dala preporuku za posjetu.

Stoga je i Festival šljiva, koji se već četvrtu godinu za redom održava u restoranu Lička kuća naš skroman doprinos održivom razvoju destinacije Lika.

Ovakvim manifestacijama želja nam dati svoj doprinos gore navedenom te istaknuti posebnosti hrane i običaja koji promoviraju ne samo šljivu bistricu i rad vrijednih obiteljskih gospodarstava nego ističu dodatnu vrijednost Nacionalnog parka Plitvička jezera te brojne posebnosti destinacije Lika.

Vjerujemo kako ćete i sami podržati našu viziju održivog razvoja Nacionalnog parka i cijele destinacije  te nam se pridružiti u tradicionalnoj pripremi pekmeza bez dodataka kao i kušanju delicija od šljiva.

( A.P.)