15 C
Otočac
Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, sutra izmjena cijene i u Hrvatskoj

NA SVJETSKIM su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, nakon što je Europska komisija predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte, a veći rast cijena onemogućuje slabljenje potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 4,9 posto, na 112,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,85 posto, na 109,77 dolara.

EU prilagođava plan

Rast cijena potaknuo je prošloga tjedna prijedlog Europske komisija o postupnoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u EU u idućih šest mjeseci i zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

EU trenutno prilagođava plan kako bi ishodila privolu zemalja koje mu nisu sklone.

“Sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU-a na rusku naftu značiti akutno smanjenje opskrbe. Bilo kako bilo, OPEC+ ne želi pomoći, unatoč tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetnu razinu”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ignorirajući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u lipnju, za 432.000 barela dnevno.

Analitičari procjenjuju da će stvarno povećanje biti daleko manje, s obzirom na ograničene kapacitete.

(A.P.)