15 C
Otočac
Srijeda, 28 srpnja, 2021

CK Otočac obilježio Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine, 14. lipnja, zemlje diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi. Tim povodom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kojima su spašeni mnogi životi kao i podizanju svijesti o potrebi redovitog davanja krvi kako bi se osigurala kvaliteta, sigurnost i dostupnost krvi i krvnih pripravaka za pacijente u potrebi.
Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tokom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran.
Crveni križ Otočac u suradnji s transfuzijskom službom KBC Rijeka odrađuje 4 akcije godišnje. Dobra dugogodišnja praksa i usloženi trud u animaciju i edukaciju stanovništava, rezultira prilivom broja prikupljenih doza krivi od dobrovoljnih darivatelja.
Unatoč pandemiji COVID-19 pod strogima epidemiološkima mjerama,
akcije kriv se održavaju kako bi se podmirivale potrebe u zdravstvenome sustavu.
Krv nije moguće proizvesti na umjetan način stoga osiguravanje dostatnih zaliha krvi ovisi samo o dobrovoljnim davateljima. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj dobrovoljnih davatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.
Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Svi smo mi svakodnevno potencijalni primatelji krvi. Jedini izvor krvi je čovjek – dobrovoljni davatelj kriv
S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima te kao znak zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života, 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom davatelja kriv, stoga smo danas pozvali dobrovoljne darivatelje na druženje i prijem kod gradonačelnika. Svim dobrovoljnim darivateljima krivi upućujemo iskrene čestitke provodom Svjetskog odana darivatelja krivi ;zahvaljujemo im na solidarnosti, humanosti na svakoj darovanoj dozri krivi koja je mnogima očuvala život.

(A.P./CK)