15 C
Otočac
Nedjelja, 25 rujna, 2022

DAN OPĆINE BRINJE Načelnik Fumić: realizirali smo jako puno ozbiljnih projekata, čeka nas još dosta posla

Jučer je u Brinju održana svečana sjednica Općine Brinje na kojoj je načelnik Fumić upoznao sve prisutne i mještane i mještanke Brinja sa svim aktivnostima te realiziranim i planiranim projektima.

Ove godine smo bili malo više koncentrirani na rješavanje projekata iz prethodnih godina što nas nije spriječilo da pokrenemo neke nove kao što su kulturni dom u Lipicama vrijedan 1,2 milijuna kuna, završli smo zgradu Općine vrijednu 1,5 milijuna kuna i preselili se u nju, izgradili smo tržnicu koja ima multifunkcionalne sadžaje, ovih dana smo dobili uporabnu dozvolu i tržnica će biti otvorena 14.8., smatram da imamo najbolju tržnicu u Lici i šire čija vrijednost je 3 milijuna kuna sa opremom.

Gotova izgradnja tržnice vrijedne 3 milijuna kuna

Puno smo radili na komunalnoj infrastrukturi pa smo tako proširili ceste u Ulici Popa Marka Mesića, postavili potporni zid i kovanu ogradu oko crkve, investicija od 300.000 kn, asfaltirali smo ceste u Jezeranama, cestu Jozefina kod Mesića, cestu Holjevci i kod Lovačog doma, cesta u Krišpolju, cesta u Lučanima….Ovih dana krećemo s asfaltiranjem ceste u Lipicama, za to smo dobii sredstva od Ministarstva regionanlog razvoja za brdsko planinaska područja, sve ove investicije koje sam nabrojio su u vrijednosti 2 milijuna kuna.

Komunalno poduzeće je sada ozbiljno poduzeće čija vrijednost vozila iznosi 20 milijuna kuna

Preko Fonda za zaštitu okoliša nabaviili smo dva nova kamiona i sada je naše komunalno poduzeće ozbiljno poduzeće sa desetak vozila, a prošla direktorica je imala jedno vozilo vrijedno 15.000 kn – danas je to poduzeće od 20 milijuna kuna vrijednosti opreme. Sanirali smo i odlagalište otpada sredstvima Fonda, hvala tvrtki Arija na izuzetno korektno odrađenom poslu.

Nekoliko projekata u tijeku za sanaciju pitanja vodoopskrbe

U tijeku je saniranje i popravak županijskih cesta pa će se tako sanirati ceste u Stajnci, Vodoteču… ukupno 3 km, gdje općina financira sa 20% a ostalo su sredstva ŽUC-a zahvaljujući velikom razumijevanju ravnatelja Luke Matijevića. U tijeku su i radovi na vodocrpilištu gdje se radi pomoćni baze, to je investicija od 5 milijuna kuna gdje mi dajemo 10% ostalo su sredstva EU. Za sanaciju gubitaka vode su i Hrvatske vode osigurale 4 milijuna kuna a ide se i u rekonstrukciju vodovoda kroz centar Brinja u dogovoru sa Hrvatskim vodama, investicija je to vrijedna 2,8 milijuna kuna. Treba strpljenja, ugrubo smo računali da nam za rješavanje svih komunalnih problema treba od 50 do 60 milijuna kuna. Kad bismo i osigurali sredstva iz nekog drugog izvora, trebamo dati 10% učešća što ne možemo pratiti jer je naš proračun 7 milijuna kuna. Ipak, to se može riješiti kroz 5-6 godina pa molim svoje sugrađane za strpljenje.

Vodovodno poduzeće ima i velikih problema, veliko poskupljenje energenata, posebno električne energije čak i za 500 %, velik je to problem za poduzeća koja crpe vodu uz pomoć električne energije, apeliram na sve da nam pomognu. Molim i Hrvatske vode da i dalje vrše vodoistraživačke radove na području Općine Brinje jer su postojeći kapaciteti preslabi za naše potrebe. Provodimo javnu nabavu za izgradnju groblja u Krišpolju, investicija 2,5 milijuna kuna, sredstva su vlastita, raspisali smo i natječaj za nogometno igralište Sokolac, ukupna investicija iznosi 750.000 kn od Ministarsta turizma smo dobili 412.00 kn, ostalo ćemo osigurati iz vlastitih sredstava.

Dobiveno pola milijuna kuna iz projekta prekogranične suradnje sa BIH

Ovih dana ćemo rapisati natječaj za nabavku komunalnog vozila – kombinirke jer smo od Ministarstva graditeljstva dobili 120.000 kuna. Prvi put smo se javili na natječaj prekogranične suradnje sa općinom Vareš iz BIH gdje nam odobreno 520.000 kn, planiramo graditi šetnicu oko jezera Brodić tu imamo projekt, rješavamo imovinsko pravne odnose, ta šetnica nam je važna kako bi dodatno poboljšala naš turistički sadržaj.

Naš turistički sadržaj smo znatno obogatili, hvala direktorici turističke zajednice. Planiramo i dogradnju dječjeg vrtića Tratinčica jer su nam kapaciteti premali, trenutno imamo 13 djece na čekanju. Sufinanciramo rad svih udruga, imamo odličnu suradnju sa svećenicima, sufinanciramo sve aktivnosti vezane uz osnovnu i srednju školu.

Hvala na kraju županu Petryju i Ministarstvu poljoprivrede jer su uspjeli spasiti mljekarstvo u Brinju“- zaključio je načelnik Fumić.

(A.P.)