15 C
Otočac
Subota, 13 travnja, 2024

Djelatnici PP Velebit i savez izviđača očistili 6 kubnih metara smeća s južnog Velebita

Djelatnici Javne ustanove „Park prirode Velebit“ u suradnji sa Savezom izviđača hrvatske pridružili su se najvećoj globalnoj kampanji čišćenja divljih odlagališta otpada pod nazivom Svjetski dana čišćenja (World CleanUp Day) koji se organizira još od 2018. godine i okuplja milijune volontera, vlada i organizacija iz 197 zemalja i teritorija kako bi se uhvatili u koštac sa globalnom krizom lošeg upravljanja otpadom i pomogli u stvaranju novog, održivijeg svijeta.

Mjesto prikupljanja otpada je u južnom Velebitu u blizini Liščinih bunara, podno Svetog brda. Deset volontera Saveza izviđača hrvatske i Čuvari prirode JUPP Velebit prikupili su više od 6m3 raznoraznog otpada zaostalog iz Domovinskog rata na teško pristupačnoj lokaciji, koji je potom zbrinut na odgovarajući način.

Nažalost divljih odlagališta otpada u parku prirode ima mnogo, te je ovo samo jedna u nizu akcija koje djelatnici JUPP Velebit provode kroz godinu. 

Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje prvi je korak na tom putu.

(NS/JUPPV/ID)