15 C
Otočac
Utorak, 28 lipnja, 2022

Gospić u top tri grada po broju bolovanja, ide izmjena zakona kontrolor će na licu mjesta moći zatvoriti bolovanje

HRVATI su, prema posljednjim podacima HZZO-a, lani oborili rekord kad je riječ o danima bolovanja – više od dvadeset milijuna. U prosjeku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33 tisuće ljudi, javlja HRT.

Po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosječno bio 14 dana. Slijede radnici u Zagrebu, Gospiću i Čakovcu…

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole. Ministar zdravstva najavljuje ih u sklopu izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

“Predviđa se da će kontrolori moći na licu mjesta tijekom kontrole zaključiti bolovanje kod izabranih liječnika, što do sada nije bio slučaj. Isto tako, predviđene su i određene izvanredne kontrole ako poslodavac poglavito ima neku informaciju o zlouporabi tog instituta”, naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

“To su uglavnom ljudi koji imaju više od jedne bolesti istovremeno pa su nam sami kontrolori HZZO-a govorili: daj zatvori bolovanja pa mu otvori na ovu drugu”, govori Bressan.

“Rješenje je u tome da se u jednom partnerskom odnosu osnuju nekakva tijela kao što su nekad bile komisije, to je bio odličan ili manje loš način”, naglasio je Milan Mazalin, dr. med., liječnik obiteljske medicine.

“Značajan udio bolovanja vezan za situaciju na poslu”

35 pacijenata doktora Mazalina u Zagrebu trenutačno je na bolovanju. Popis povećavaju dugotrajna liječenja, čekanja na fizikalnu terapiju, nestanak invalidskih mirovina, njega djece, ali i nezadovoljstvo na poslu.

(P.D.)