Utorak, 21 svibnja, 2024

Gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo na svečanom obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo proteklog je vikenda nazočio svečanom obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Program proslave Dana hrvatskog naroda započeo je 13. siječnja Svetom misom za domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori, dok je u večernjim satima u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore održana Svečana akademija i koncert klape Intrade, koji je bio dar Grada Novalje.

Potporu hrvatskoj zajednici svojim dolaskom dali su visoki uzvanici iz Crne Gore, Republike Hrvatske, kao i Europskog parlamenta.
Na početku večeri, nazočne je pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik HNV – a: „Hrvati smo u Crnoj Gori i kako duhovno, tako i na sve druge načine, pripadamo ovom prostoru. Boka je, uostalom, naš zavičaj, i to će zauvijek ostati. A, sudbina zavičaja je da mu se ljudi rođeni u njemu uvijek vraćaju.“ rekao je.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Novalje te izrazio zadovoljstvo svojim dolaskom i nazočnošću u povodu obilježavanja važnog dana za Hrvate u Crnoj Gori. Gradonačelnik je ovom prigodom knjižnici HNV-a u Tivtu poklonio i vrijedne knjige o Novalji.

Izaslanik premijera RH, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman istaknuo je kako treba razumjeti stvari iz prošlosti i pričati o njima. „Moramo poštivati identitete. Potrebno nam je zajedništvo. Budimo zajedno, poštujmo se!” naglasio je.

Među nazočnima bili su i izaslanik predsjednika RH, NJ.E. Veselko Grubišić, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, članica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, posebna savjetnica ministra Gordana Grlića Radmana profesorica Vanda Babić Galić, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, kao i brojne druge istaknute osobe.

  1. siječanj izabran je za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor.
  2. (Gead Novalja/I.D.)