15 C
Otočac
Utorak, 28 rujna, 2021

KAMO DANAS? Posjetite Manitu peć, veličanstvenu špilju u NP Paklenica!

Smještena u srcu Jadrana, Zadarska regija dom je spektakularnim doživljajima, uživanju u moru i planinama, rijekama i jezerima te izvrsnim gastro delicijama. Među atrakcijama nalazi se i jedna manje poznata, no jednako zanimljiva – špilja Manita peć koja je smještena u Nacionalnom parku Paklenica.

Špilja Manita peć jedna je od najranije otvorenih špilja za posjetitelje u Hrvatskoj. Otvorena je davne 1937. godine kada je osiguran pristupni put špilji na 570 metara nadmorske visine gdje se i danas nalazi ulaz. Speleološki gledano špilja obiluje brojnim ukrasima poznatijima kao sige, a razlikiju se po načinu postanka. Najčešći su stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Osim što obiluje predivnim pogledima, špilja je i dom brojnim vrstama šišmiša te čak 52 vrste beskralješnjaka koji ovdje obitavaju.

Temeperatura u svako godišnje doba u špilji iznosi 9 stupnjeva, tako da je uz toplu odjeću možete posjetiti tijekom cijele godine, ako “vanjski” uvjeti to dopuste. Naravno, svakako prije odlaska provjerite radno vrijeme koje se mijenja s obzirom na sezonu. Razgledavanje u pratnji vodiča traje oko 30 minuta, a nakon toga vam preporučujemo da istražite ostale ljepote nacionalnog parka, koje se nalaze na svakom koraku.

izvor: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/putovanja/manita-pec-u-nacionalnom-parku-paklenica—664883.html?fbclid=IwAR3QHlgORxLEr94qYtYkZjem1lZvSQwHjkYTAk01NA1lZhp6IPEhPRyUHTY