Utorak, 21 svibnja, 2024

Ministar Habijan nedjelju proveo u akciji čišćenja špilje u Žutoj Lokvi i PP Grabovača

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je, uz suradnike iz Ministarstva, predstavnike Hrvatske gorske službe spašavanja i inicijative Čisto podzemlje, sudjelovao u akciji čišćenja špilje u Gornjem lugu kod Žute lokve. Tom prigodom ministar Habijan informirao je medije o aktivnostima Ministarstva za zaštitu podzemnog dijela krša u Hrvatskoj, a predstavnici Čistog podzemlja o problemu otpada i čišćenja speleoloških objekata.
 
„Zaštita okoliša će i dalje biti prioritet Vlade Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na očuvanje pitkih voda. I u novom mandatu nastavit ćemo s provedbom ovakvih akcija i projekata koji se odnose na Katastar speleoloških objekata koji je započet 2015. godine. Zabrinjava činjenica da je više od 600 upisanih objekata kontaminirano otpadom, a više od njih 100 minskim, eksplozivnim sredstvima. Podizanje svijesti o ovim zabrinjavajućim podacima je izuzetno bitno te ćemo i nadalje promovirati ovakve akcije i nastaviti sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ističem i potrebu očuvanja pitke vode kojom ovakvi objekti obiluju, našeg najvećeg bogatstva. Zahvaljujem svima koji su se odazvali ovoj akciji i izdvojili slobodno vrijeme za dobar cilj“, poručio je ministar Habijan.
 
Aktivan ilegalni deponij nalazi se na ulazu u malu špilju u šumskoj vrtači. Otpad je ovdje lako dostupan i jasno vidljiv pa je ova špilja idealan pokazni primjer na kojem se iz prve ruke vide specifičnosti problema onečišćenja i čišćenja podzemlja.
 
Na ovoj lokaciji je Čisto podzemlje kroz godine održalo tri akcije čišćenja kojima je uklonjeno 46  kubičnih metara otpada, no za potpunu sanaciju potrebne su dodatne aktivnosti.
(MINGO/ID)