15 C
Otočac
Utorak, 26 listopada, 2021

Načelnik Fumić: prioritet su socijalni i infrastrukturni projekti, ostalo će zbog COVID-a morati malo pričekati!

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić uputio je priopćenje javnosti koje prenosimo u cijelosti:
“U Općini Brinje privode se kraju započeti projekti pa je tako projekt Gradnja tržnice završen te će se uskoro krenuti u ishođenje uporabne dozvole. Ukupna vrijednost projekta Gradnje tržnice iznosi 2,7 milijuna kuna od čega je 40% vrijednosti projekta udio Općine Brinje. Nadalje, u tijeku su radovi na gradnji dječjeg igrališta ukupne vrijednosti od 422.000,00 kn od čega je udio Općine Brinje 30%.
U naselju Lipice u tijeku su radovi na Domu Lipice u vrijednosti od 748.000,00 kn koji se financira sredstvima Programa ruralnog razvoja. Uskoro kreću radovi na održavanju i gradnji nerazvrstanih cesta koje Općina mora izvršiti prema Planu i programu održavanja komunalne infrastrukture.
Sklapajući ugovore o sufinanciranju projekata Općina preuzima obvezu financiranja, a samim time se smanjuje mogućnost usmjeravanja novca na trošenje općinskih sredstava na neke druge stvari.
Trenutna financijska situacija Općine Brinje shodno određenim opterećenjima proračuna nije takva da se mogu svi zahtjevi udovoljiti. Izvorni proračun Općine Brinje je 6.000.000,00 kn od čega se podmiruju potrebe DV Tratinčica, potrebe DVD-a Brinje, Sportske zajednice, potrebe lokalnih udruga, učešća u projektima itd.
Težim poboljšanju života u ovoj zajednici te samim time Općina određena financijska sredstva usmjerava i na osnovnu školu sufinancirajući školsku kuhinju, radne materijale, Općina dodjeljuje stipendije učenicima i studentima te sufinancira školski prijevoz. Nadalje, uz navedena sredstva teško je podmiriti sve zahtjeve na zadovoljstvo tražitelja.
Smatram i odgovorno tvrdim da nam i dalje projekti trebaju biti prioriteti, a naše osobne prohtjeve trebamo uklopiti u realnost. Ukoliko ne nastavimo sa takvim razmišljanjem, nećemo moći napredovati, mogućnosti Općine Brinje na samostalnim projektima nisu velike jer općina nema dovoljno sredstava da bi mogla samostalno započeti i završavati projekte.
Nažalost, protekla godina je obilježena COVID-19 te je isti i uzrok smanjenja prihoda u proračunu a samim time kako se smanjuje općinski proračun tako će se smanjivati i davanja prema korisnicima općinskog proračuna.
U svojim mandatima stavio sam naglasak na infrastrukturne projekte te svjesno ulažem velika financijska sredstva za realizaciju istih, istaknuo je načelnik Zlatko Fumić.

(A.P.)