15 C
Otočac
Subota, 13 kolovoza, 2022

Nikica Valentić počasni građanin Ličko-senjske županije

Današnjoj svečanoj sjednici županijske skupštine Ličko-senjske županije nazočili su uz domaćine dr. Darka Milinovića i župana Milana Kolića brojni gosti – izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dr. Mate Granić, osobni izaslanik prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Anton Kliman, počasni građanin Grada Gospića general Markač, biskup Mile Bogović, novozaredjeni biskup Zdenko Križić i mnogi drugi uzvanici.

Svečanu sjednicu  otvorio je dr. Darko Milinović naglasivši u svom govoru zajedništvo,istaknuvši značaj i važnost Ličko-senjske županije kroz povijest, koja se ogleda i kroz počasne građane županije – dr.Franju Tuđmana, dr. Milu Bogovića te još jednu osobu koja će danas postati počasni građanin – Nikicu Valentića koji su uz povijest županije pisali i povijest Republike Hrvatske. Osvrnuo se na pokušaje rušenja opstojnosti županije kroz vrijeme, nabrojao sve institucije koje su dovedene u županiju i koje su izmještene u druge županije u zadnje četiri godine kroz nakanu da se Ličko-senjska županija administrativno oslabi. Zaključno je zahvalio vijećnicima županijske skupštine i čestitao svima Dan županije, naglasivši da kada su interesi županije i građana u pitanju politička boja dresa ne smije biti na prvom mjestu.

Gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić čestitao je dan županije, naglasio da je lika Lika prolazila kroz brojna iskušenja od kojih je zadnje bilo Domovinski rat te da sada brinemo za poziciju Like u budućnosti,naglasivši da  politika i vlast moraju služiti svome narodu.

Župan Ličko-senjske županije Milan Kolić upoznao je prisutne sa brojnim aktivnostima i investicijama koje se provode u županiji, iznio podatke koji pokazuju da Ličko-senjska županija pokazuje napredak i razvoj te osigurava preduvjete za otvaranje potrebnih radnih mjesta, te između ostalog istaknuo da su pripremljeni projekti za financiranje iz EU projekata u vrijednosti 550 milijuna kuna.

Ministar Oleg Butković čestitao je Dan županije u svoje osobno ime, u ime Vlade Republike Hrvatske i prvog potpredsjednika Vlade g. Karamarka, naglasio da stanovnici županije trebaju biti ponosni i sretni jer ovo sto je učinjeno u zadnje 23 godine daje za pravo da budete primjer. Poručio je da se županija neće ukidati jer su svi uvjereni da nisu problem županije već nadležnost i decentralizacija te da treba sto vise ovlasti predati u županiju za sto postoji podrška Vlade. Naglasio je da je realizirano puno infrastrukturnih projekata te istaknuo je da je velika čast g. Valentiću kada ti tvoji ljudi u sredini u kojoj su rođen odaju počast te da to ima najveću vrijednost. Zaključno je istaknuo da je, unatoč prikazivanju problema od strane pojedinih medija uvjeren u uspjeh vlade i planiranih infrastrukturnih projekata.

Mate Granić kao izaslanik predsjednice RH pozdravio je i čestitao Dan županije te naglasio da predsjednica čvrsto podržava trenutni teritorijalan ustroj jer isto predstavlja pozitivno naslijeđe pokojnog predsjednika Tuđmana, to je saživilo a sve drugo su eksperimenti, to je i europski model u kojem je definirano koliko treba biti županija i regija, a zadaća vlade je fiskalna decentralizacija lokalne samouprave uz vise odgovornosti. Pozdravio je i čast ukazanu g. Valentiću za kojeg je rekao da je njegov veliki prijatelj, veliki domoljub i odlučan čovjek koji je puno pridonio stvaranju Hrvatske države

Javna priznanja dodijeljena su:

Nikici Valentiću povelja počasnog građanina Ličko-senjske županije za osobit doprinos ugledu županije.

Javna priznanja dobili su:

  • Osnovna škola Anž Frankopan iz Kosinja;
  • DVD Brinje;
  • OPG Alenke Čačić iz Gospića
  • Trgovačko društvo Adrialin iz Senja
  • Ženska klapa Senjkinje
  • Senjska liga protiv raka
  • Strukovna škola Gospic

U ime dobitnika svima se zahvalio g. Nikica Valentić naglasivši značaj priznanja činjenicom da je najteže je biti prorok u vlastitom selu te podsjetivši na trenutke borbe za stvaranje Ličko-senjske županije i pregovore koje su on i g.Slavko Degoricija vodili sa predsjednikom Tuđmanom.