15 C
Otočac
Utorak, 28 rujna, 2021

Obilježen Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Uz koncelebiranu svetu misu sa sudjelovanjem svih hrvatskih biskupa, ispred Crkve Hrvatskih mučenika u Udbini obilježen je danas Dan hrvatskih mučenika. Ispred više od tisuću vjernika iz cijele Hrvatske i dijaspore svečano euharistijsko koncelebrirano slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Procesiju do oltara nadomak Crkve hrvatskih mučenika predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. U pozdravom govoru biskup Križić je naglasio zahvalnost koju dugujemo mnogima znanim i neznanim mučenicima što su nam darovali slobodu.

-Dan hrvatskih mučenika prigoda je da se sjetimo tih mučenika i iskažemo im zahvalnost uz molitve. Za njihovu žrtvu, za opće dobro koje su čiili. Ovo svetište hrvatskih mučenika čuva uspomenu na sve naše mučenike. Najprije na one koje je Crkva proglasila svetima i blaženima, ali i na sve one znane i neznane čija je žrtva najveći dar generacijama što dolaze, istaknuo je između ostaloga biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić.

Tijekom obilježavanja Dana Hrvatskih mučenika danas je pjevao zbor s članovima većih župa iz Gospićko-senjske biskupije pod ravnanjem Ivana Prpića Špike iz Senja. Vjernici su na Udbinu hodočastili iz gotovo svih hrvatskih biskupija. Među njima bio je i župan ličko-senjski Ernest Petry, uz domaćina načelnika Općine Udbina Josipa Seučeka, gradonačelnika Gospića Karla Starčevića i predstavnika brojnih braniteljskih udruga iz cijele Ličko-senjske županije.

(A.P./izvor:https://www.novilist.hr/rijeka-regija/obiljezen-dan-hrvatskih-mucenika-u-udbini/?fbclid=IwAR28qIbbKX2W7im50V_0rYoiFEz0fSSWxyDOj7cmcEYJI-838ZSWJzElGkU)