15 C
Otočac
Četvrtak, 27 siječnja, 2022

OČICA OVČICA Otočki brend ručno rađenih kvalitetnih proizvoda u koje je utkan pregršt ljubavi njegove vlasnice!

Prije nego smo obavili razgovor sa Matejom Posavi nismo se mogli ne sjetiti kada smo prvi puta čuli to ime. Naime, Mateja je prije dosta vremena počela raditi kao učiteljica u jednoj područnoj školi u Otočcu u kojoj je tada bilo jedno ili dvoje djece i za koju se do tada uopće nije čulo. No kada je Mateja počela raditi u školi, iz iste su počele stalno pristizati pozitivne vijesti i nije trebalo dugo da se osnovnoškolci zajedno sa svojom nastavnicom Matejom počnu pojavljivati na natjecanjima, osvajati nagrade za najbolja likovna rješenja ili se pojavljivati u medijima zbog nekog lijepog kreativnog projekta koji je Mateja osmislila i realizirala sa svojim učenicima.

Zato nas nije niti iznenadilo kada je Mateja isprva potiho a zatim sve glasnije svoju kreativnost osim u radu sa djecom usmjerila u nešto jako lijepo, nešto opipljivo i “njeno” što je u konačnici dobilo i zanimljiv, simpatičan i originalan naziv – Očica Ovčica.

I samo letimičan pogled na vaše proizvode pokazuje da se radi o nečemu u što je uloženo puno truda i ljubavi – koja priča stoji “iza” Očice Ovčice?

Prije svega želim Vam se zahvaliti na iskazanom interesu za našu priču koja je započela spontano. 

Prije nekoliko godina na poticaj prijatelja vratila sam se jednoj od svojih prvih ljubavi, a to je pletenje i kukičanje. Prve korake kukičanja i pletenja svladala sam još u djetinjstvu, a želja za tim rodila se gledajući baku i susjedu kako to rade. Uz njihovu poduku i poticaj napravila sam prve jednostavne ručne radove. I dan danas imam bakine stare igle za pletenje koje po potrebi koristim. To mi je ujedno uspomena na nju. 

Na početku sam izrađivala privjeske, ukrasne predmete, suvenire i modne dodatke za svoje prijatelje, obitelj i bližnje, a s vremenom je to preraslo u ozbiljniji rad. Prije dvije godine registrirala sam domaću radinost Očica Ovčica i započela svoj mali posao. S obzirom da istu ljubav djelim zajedno s prijateljicom Ljiljanom Barković u tandemu realiziramo razne ideje. Ona mi je, uz obitelj, od samih početaka pomoć i podrška. Zajedno u ovom rastemo i razvijamo se, obje smo kreativne osobe i imamo potrebu stvarati rukama. Stoga u svoje slobodno vrijeme pletem, kukičam i pomalo šivam, a time mi je hobi prerasao u mali posao. To nisam imala u planu, ali klupko se u tom smjeru počelo odmotavati. Nemam velike planove za budućnost, puštam da me ona vodi, slažem samo male poslovne planove koji se tičku bliže budućnosti i uživam u onom što radim. Mogu samo reći da je puno ideja, a nikada dovoljno vremena.  

Očica Ovčica – zašto takav naziv i zašto baš ovčica?

Naziv djeluje kao igra slova, a ima i značenje. Prvi dio naziva „očica“ znači sitni čvor konca ili vune, a povezivanjem njih više oblikuje se pletivo. To je ujedno i asocijacija na ono s čime se bavim, ili bolje rečeno na tehnike kojima nastaju ručno rađeni proizvodi u mojoj radinosti, a to su pletenje i kukičanje. Drugi dio imena „ovčica“ daje autohtonu notu. Od davnina je poznata važnost  ovčica u našem kraju pa su svojevremeno postale i njegov prepoznatljivi znak, a s druge strane ovčice daju neizostavan resurs za izradu pletiva, a to je vuna. U skladu s ovom pričom nastao je i logo radinosti, a izradio ga je naš Otočanin Milan Krznarić. 

Što sve nudite pod svojim brendom, koja vrsta proizvoda?

Svi proizvodi su ručno rađeni tehnikom pletenja, kukičanja ili šivanja. Koristimo u velikoj većini materijale hrvatskih proizvođača ili ih kupujemo u lokalnim trgovinama. Najčešeće se baziramo na proizvodima koji su inspirirani tradicijom i zavičajnošću našeg kraja – Like i Gacke. Stoga većinu čine suveniri Like i Gacke koji se prodaju diljem naše županija ali i šire. Mogu se kupiti kod nas na kućnom pragu ili u suvenirnicama, poklon galerijama i knjižarama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Dobro surađujemo i s turističkim zajednicama. U ponudi su privjesci, magneti i straničnici s motivima prepoznatljivim za Liku i Gacku popot ličke kape, coklje, Ličana i Ličanke, medvjeda, ličke pčele, ovčice pramenke i gacek potočne pastrve. Prošle godine privjesak i magnet Ličanin dobili su oznaku Lika Quality i tako ušli u prepoznatljivi sustav koji okuplja kvalitetne ličke proizvode i proizvođače.  S obzirom da se za suvenire pokazao veliki interes izradili smo i katalog suvenira Like i Gacke. Može se prelistati i pogledati na našim društvenim mrežama (Facebook i Istagram).

KATALOG SUVENIRA LIKE I GACKE

Osim suvenira izrađujemo torbe, ruksake, nakit i ostale modne dodatke te razne ukrase. Većina njih također je insirirana tradicijom našeg kraja te prilagođena modernom vremenu i nosiva u raznim prigodama. 

Prošle godine razvili smo divnu suradnju s doulom Antonelom Brajković Cesar, inače naše gore list, na čiji smo poticaj počeli raditi doula alate. Riječ je o izradi vjerodostojnih replika ženskih reproduktivnih organa koje koriste primalje, doule i drugi koji rade s trudnicama i rodiljama. Prvi smo u Hrvatskoj započeli izradu tih edukativnih alata i već sada imamo pozamašan asortiman proizvoda. Traženi su i diljem Balkana. 

Volim napomenuti kako je u svaki rad utkano puno ljubavi i truda te da je to svojevrsna umjetnost. 

Sve radite ručno – koliko vremena treba za napraviti jedan suvenir?

Da, sve izrađujemo ručno što iziskuje više vremena nego kada je riječ o industrijskom procesu proizvodnje. Ujedno pazimo na detalje što dodatno produljuje vrijeme izrade. Mnoge proizvode izrađujemo u fazama tako da je ponekad potrebno i više dana kako bi dobili krajnji proizvod. Najmanje sat vremena za neki složeniji suvenir je optimalno vrijeme. Moram priznati da se u današnje vrijeme izgubila vrijednost ručnog rada, a samim time i procjena njihove vrijednosti. Te iskrivljene poglede treba mijenjati. Nadam se da će i ovaj naš razgovor biti mali korak prema tome.  

Postali ste majka, čestitamo, pa smo vidjeli da ste i dio priče s Očicom usmjerili prema djeci. Što ste lijepog pripremili za djecu i zašto bi svaka majka trebala kupiti upravo nešto vaše svom djetetu?

Hvala vam. Majčinstvo je zaista lijepa uloga u kojoj uživam što se odrazilo i na moje stvaralaštvo. Izrađujemo trake kao pokrivala za glavu ali i svojevrsni modni dodatak, kape, papuče i ruksake, a još je puno ideja za koje se nadam da ćemo uspjeti realizirati u dogledno vrijeme. Općenito izrađujemo i proizvode prema želji kupaca pa se svakako i mame u tome mogu pronaći. Sve što radimo je kvalitetno, a često puta i unikatno pa se isti proizvod ne može ponoviti, što je sigurno želja svakog kupca pa tako i mama.

Gdje se mogu kupiti vaši proizvodi?

Kako sam i ranije napomenula proizvodi se mogu kupiti kod nas na kućnom pragu ili u suvenirnicama, poklon galerijama i knjižarama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Istaknula bih svakog pojedinačno, a riječ je o novootvorenoj suvenirnici Zera u Gospići, knjižari Timber-trade u Otočcu, suvenirnici PP Grabovača i NP Sjeveri Velebit te prodajnom mjestu Lika Quality sustava u NP Plitvička jezera. Često se predstavljamo i na lokalnim sajmovima gdje se također mogu kupiti naši proizvodi. Dosta upita dobivamo i putem društvenih mreža što znači da proizvode šaljemo i diljem Hrvatske, a u zadnje vrijeme i van njenih granica.  

Što biste poručili nekome tko ima slične afinitete ali se još nije odlučio svoj san pretvoriti u stvarnost?

Kod ljudi sam znala naići na pozitivno čuđenje i kritiku jer se u svojoj dobi, tridesetima, bavim pletenjem, kukičanjem i šivanjem. Često se te vještine pripisuju osobama u srednjim ili starijim godinama života, međutim tu predrasudu treba razbijati. Ovim putem želim potaknuti mlade ljude koji imaju ovakvih ili sličnih afiniteta da se upuste u razvijanje tih vještina. Osim što je vrlo kreativno djeluje i umirujuće za um i tijelo. 

Također, kako bi čovjek ostvario svoje afinitete treba u tome ustrajati, ali i riskirati. Jedno bez drugoga ne ide. Ujedno, svaki posao je lakši kada se radi s ljubavlju. Ona sve teškoće prevlada.” – zaključila je Mateja.

Ponudu Očice Ovčice možete pronaći na https://www.facebook.com/Očica-Ovčica-457437378404865

(A.P.)